Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit pesto z medvědího česneku. Co do něj patří a jak ho využijeme
Zdroj: Top recepty

Pesto připravujeme z různých bylinek, ale to z medvědího česneku patří mezi nejoblíbenější. Přidáváme do něj oříšky nebo semínka. Využijeme ho do těstovin a na dochucení mnoha dalších pokrmů, včetně polévek a salátů.

Sběr medvědího česneku

Začátkem jara tradičně sbíráme medvědí česnek. Velké porosty najdeme v řídkých listnatých lesích, většinou poblíž říček a potoků. Pěstovat ho můžeme i na zahradě, vyhovuje mu vlhčí polostinné místo. Místo, kde roste, si označíme cedulkou, protože později zatahuje. 

Mladé svěží listy

Sbíráme pomocí nůžek svěží mladé listy v množství, které brzy spotřebujeme. Připravujeme z nich oblíbené pesto. Nejprve je omyjeme a dobře osušíme. Čím méně bude pesto obsahovat přebytečné vody, tím bude trvanlivější. Dále potřebujeme sůl, případně trochu citronové šťávy.

Jen několik surovin

Důležitý je olej - obvykle olivový, ale dá se použít i jiný, nebo je kombinovat. Místo tradičních vzácných piniových oříšků (jedlá semena borovice) můžeme přidat i jiné ořechy nebo semena. Předem se někdy namáčí (pesto bude mít vláčnější konzistenci) nebo naopak praží na suché pánvi (pesto bude trvanlivější a voňavější). 

Jednoduchá příprava pesta

Pesto jednoduše připravíme pomocí mixéru - všechny suroviny rozmixujeme do hladka. Směs upěchujeme do šroubovací menší sklenice. Povrch zalijeme vrstvou oleje a sklenice skladujeme v chladnu. Do klasického pesta patří parmezán. Pesto s ním vydrží přibližně dva týdny, bez sýru i déle.

Jak využít pesto

Pesto se přidává do uvařených těstovin. Dochucujeme jím salátové zálivky a pomazánky - pokud nám v nich vyhovuje česneková chuť. Hodí se do vydatné zeleninové polévky nebo k upečeným bramborám na talíři. Je skvělé k rajčatovým omáčkám i na pizzu. Dokonce pestem potíráme topinky.

Pesto je rychlý pomocník, který nám usnadní vaření a pomůže při dochucování. Snadno si připravíme pesta i z mnoha dalších bylinek. Uložíme je do ledničky a používáme podle potřeby. Mezi nejoblíbenější byliny do pesta patří bazalka, petržel, špenát, rukola nebo kopr.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky