Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ražniči je velmi oblíbená letní pochoutka, kterou můžeme nazvat i jinými slovy - špíz z marinovaného masa a zeleniny, pečený v alobalu na grilu. Avšak když počasí nepřeje, dokážeme tento báječný pokrm připravit i na plechu v troubě.

Příprava ražniči je jednoduchá, na jehlu či špejli napichujeme marinované maso, které prokládáme uzeninou a zeleninou. Hotové špízy jednoduše grilujeme, případně je upečeme v troubě společně s nakrájenými bramborami.

Jak udělat ražniči na plechu

K přípravě lahodných špízů budete potřebovat

  1. Nejprve umyjte brambory, které nakrájíte na čtvrtky. Brambory uložte do mísy, posypejte podle chuti solí a grilovacím kořením.
  2. Maso nyní nakrájejte na menší kousky a ochuťte solí i kořením. 
  3. Cibuli oloupejte od slupky a nakrájejte na silnější proužky. K tomu na menší kousky pokrájejte slaninu a klobásu.
  4. Nyní potřete plech olejem nebo vyložte alobalem a začněte vrstvit suroviny. Nejprve rozprostřete brambory, dále okořeněné maso, slaninu, klobásu a poslední vrstvu bude tvořit cibule. Na závěr směs posypte grilovacím kořením.
  5. Zakryjte alobalem a pečte v troubě na 200 °C asi 60 minut. Na posledních 10 minut alobal odkryjte a nechte dopéct dozlatova.

Alobal ukládáme na plech proto, aby se díky němu rovnoměrně pokrm propékal, vždy záleží jakou stranou alobal otáčíme. Víte jakou funkci má lesklá a matná strana alobalu? Přečtěte si o výhodách alobalu v dalším článku.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky