Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 kroků k dokonalému segedínskému guláši: Jak jej připravit jako od maminky a ještě lepší?
Zdroj: Top recepty

Jak snadno připravit dokonalý maďarský pokrm, který provoní dům a potěší naše blízké? Ještě chutnější je druhý nebo třetí den, je snadný na přípravu a hodí se k němu chléb i knedlík. Jak udělat skvělý segedínský guláš?

Segedínský guláš známe od poloviny 19. století a vznikl prý díky jednomu hostu, který měl takový hlad v hospodě před zavírací dobou, že chtěl smíchat klasický guláš se zbytky zelí a maďarský zázrak spatřil světlo světa. Možná jen pověra a možná pravda. Jak na skvělý „segedín“?

  1. Orestujeme slaninu, která pustí šťávu. Pokud nechcete dávat slaninu, použijte vepřové sádlo.
  2. Pak přidáme nakrájenou cibuli a smažíme dozlatova.
  3. Vepřové maso musí být tučnější, ať je guláš šťavnatý. Připravíme vepřovou plec, krkovici, bůček nebo jejich kombinace, a nakrájíme na kostky, které přidáme do hrnce a zprudka opečeme.
  4. Teď je čas na koření. Papriku je ideální přidat do tuku, aby chytla barvu, ale jen na chvíli, ať nezhořkne, takže hned podlijeme vodou nebo vývarem, a směs dusíme cca 2 hodiny.
  5. Až je maso téměř měkké, přidáme kyselé zelí. Ideálně domácí nebo takové, které obsahuje pouze zelí, sůl a kmín.
  6. Po 10 minutách přidáme zakysanou smetanu. Kdo nemá rád tolik kyselého, přidá smetanu obyčejnou.
  7. Protože je guláš řídký, tak buď přidáme záklechtku nebo do smetany vmícháme malé množství mouky, povaříme a podáváme.

Milujete maďarskou kuchyni?

Maďarská kuchyně je pálivá a často i kalorická, ale pokrmy rozhodně stojí za ochutnání i přípravu. Kdo by neznal kromě segedínského guláše, klasický guláš, skvělé lečo, gulášovou polévku nebo nadýchaný langoš aj.? Pokud vás recept oslovil, můžete si jej již dnes připravit podle našeho video-receptu.

 

Komentáře

Moje maminka, pokud si to dobře pamatuji, používala k dochucení segedínského guláše kromě sladké papriky hlavně třený česnek, bobkový list, trochu nového koření a pepře.

To maminka neuměla moc vařit, když tam sypala koření a guláš

Přidat komentář

Další tipy a triky