Jak připravit smaženky? Na oblíbený retro recept využijete starší pečivo
Na smaženky potřebujeme vejce a pečivo, může to být chleba z předešlého dne, rozkrojené rohlíky, veka nebo toustový chléb. Vejce osolíme a rozšleháme, potom v nich namočíme plátky pečiva, které osmažíme na pánvi v rozehřátém tuku.
Tuto jednoduchou retro dobrotu možná známe pod názvem chléb ve vajíčku nebo vaječné topinky. Na smaženky výhodně a jednoduše zpracujeme pečivo, do kterého se už nikomu nechce, a ještě si pochutnáme. Sotva je stihneme ozdobit, už rodinu přilákají svou vůní.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Příprava chleba ve vajíčku
V misce rozšleháme osolená vajíčka, a v nich jednou stranou namáčíme krajíčky chleba. Hned je dáváme na pánev s rozpáleným tukem, nejprve dolů stranou, kterou jsme namočili ve vejcích. Za chviličku krajíčky otočíme, dosmažíme z druhé strany a rovnáme na talíř. Ozdobíme zeleninou, čerstvou i nakládanou. Velmi dobře se hodí nakrájená cibule, proužky kapie, plátky rajčat a sterilovaných okurek. Na dochucení použijeme hořčici a kečup.
Jak vylepšit smaženky
Smaženky mají mnoho variant, můžeme je různě vylepšovat a doplňovat. Do vajíček se dá leccos přidat. Vyzkoušet můžeme nastrouhaný sýr, nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu, předem tepelně upravené žampiony, kousky uzeniny nebo tuňáka. Další bohatou inspiraci najdeme v našem receptáři.
Různé varianty smaženek
A co si představujete pod názvem "smaženky" vy? Stejně můžeme pojmenovat různé smažené placičky, nebo omelety z rozšlehaných vajec, do kterých přimícháme na každé vajíčko trochu strouhanky, po usmažení je položíme na krajíce chleba a dozdobíme. Smaženky se dají připravovat dokonce nasladko.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Kapie jsou oblíbené na zdobení pokrmů studené kuchyně. Používáme je především čerstvé, v pomazánkách je ocení i děti
Jak restovat žampiony. Jednoduchá úprava žampionů nám zabere jen chvilku a skvěle si pochutnáme
Jak snadno upéct topinky bez tuku. Nejoblíbenější způsoby pečení topinek
Komentáře