Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Možná jste o ní ještě neslyšeli, ale vejmrda je staročeská pochoutka, která se nejčastěji podávala k zabijačkovým a pečeným specialitám. Připravovala se z jablek, křenu a hovězího vývaru, dochucovala octem.

Vejmrda je příloha, která dodá pokrmům opravdový říz, hodí se k pečenému masu či kolenu, k uzeninám i k zabijačkovým specialitám. Chuť sladkokyselých jablek ve spojení s křenem vytvoří výraznou chuť, která tučné pokrmy skvěle doplní.

Jak připravit vejmrdu

Vejmrda po staročesku chutná báječně k masovým jídlům a dokáže nahradit i klasický zelný salát. K přípravě budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve jablka oloupejte a poté nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Dále na jemném struhadle nastrouhejte křen a přidejte k nim.
  3. Nyní salát ochuťte solí, cukrem, octem a také vychladlým hovězím vývarem.
  4. Důkladně vejmrdu promíchejte a zakrytou v misce dejte do lednice vychladit.
  5. Vejmrdu nejlépe připravujte den předem, díky tomu se chutě dokonale propojí.
Nastrouhaný křen často přidáváme do zeleninových salátů, dodá jim jemně pikantní chuť a báječně doplní masové pokrmy. Inspirujte se podle videoreceptu na zelný salát s řepou.
Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky