Jak připravit vejmrdu? Staročeská příloha z jablek a křenu k zabijačkovým specialitám
Možná jste o ní ještě neslyšeli, ale vejmrda je staročeská pochoutka, která se nejčastěji podávala k zabijačkovým a pečeným specialitám. Připravovala se z jablek, křenu a hovězího vývaru, dochucovala octem.
Vejmrda je příloha, která dodá pokrmům opravdový říz, hodí se k pečenému masu či kolenu, k uzeninám i k zabijačkovým specialitám. Chuť sladkokyselých jablek ve spojení s křenem vytvoří výraznou chuť, která tučné pokrmy skvěle doplní.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit vejmrdu
Vejmrda po staročesku chutná báječně k masovým jídlům a dokáže nahradit i klasický zelný salát. K přípravě budete potřebovat tyto suroviny:
- Nejprve jablka oloupejte a poté nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Dále na jemném struhadle nastrouhejte křen a přidejte k nim.
- Nyní salát ochuťte solí, cukrem, octem a také vychladlým hovězím vývarem.
- Důkladně vejmrdu promíchejte a zakrytou v misce dejte do lednice vychladit.
- Vejmrdu nejlépe připravujte den předem, díky tomu se chutě dokonale propojí.
Komentáře