Jak nastrouhat křen. Rostlina je prospěšná pro zdraví a v kuchyni ji oceníme
Křen je oblíbenou surovinou pro dochucování některých pokrmů, zejména masitých, a význam má i při nakládání zeleniny. Můžeme ho pěstovat na zahradě a podle potřeby vždy část vyrýt, kořen se dá také jednoduše koupit.
Křen je vytrvalá nenáročná rostlina, která dobře snáší mráz a snadno se rozrůstá - proto ji musíme vysadit na místo, na kterém nám nebude překážet. Pokud není půda zmrzlá, křen můžeme vyrývat podle potřeby. Je to jednodušší, než ho vyrýt do zásoby a pak skladovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak strouhat křen
Při strouhání se uvolňují látky, které nám dráždí oči až k slzám. Můžeme použít ochranné brýle, ale strouhání jde rychle.
- Křen nejprve oloupeme nebo oškrábeme a pak ho nastrouháme na jemném struhadle.
- Během strouhání s křenem postupně otáčíme a strouháme ho "do špičky", aby nezůstávaly po stranách nenastrouhané části.
- Nastrouhaný křen co nejdříve spotřebujeme.
- Případný přebytek strouhaného křenu lze zmrazit, nicméně k mražení se více hodí celý oloupaný křen - po vyjmutí z mrazničky ho ihned nastrouháme, nečekáme na rozmrznutí.
Využití strouhaného křenu
Křen používáme na dochucení pokrmů. Je skvělý do křenové omáčky nebo na tradiční vejmrdu. Můžeme si z něho připravit také domácí krenex.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 1 hodinou
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 2 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 4 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 5 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 7 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Lahodná a pikantní křenová omáčka je báječná k uzenému masu. Víme, jak ji uvařit
Jak nastrouhat mandle? Pomůže vám struhadlo, kuchyňský robot nebo sekáček
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
Komentáře