Jak připravit turecká vejce? Zkuste s námi hit víkendových snídaní do postele
Turecká vejce zažívají neuvěřitelný boom, tak proč si je také nepřipravit? Dokonalá souhra chutí jednotlivých ingrediencí vás dostane do kolen. Potěšte svou drahou polovičkou bombastickou snídaní a zabodujete.
Turecká vejce můžete znát také pod názvem çılbır - jedná se o zastřená vejce s ochuceným jogurtem, která se zalijí rozpuštěným máslem s paprikou a chilli. Kombinace daných surovin vám učaruje a vaše víkendová rána už nebudou jako dřív.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit turecká vejce
K přípravě tureckých vajec pro dvě osoby potřebujete 4 vejce, 2 kelímky řeckého jogurtu, 1–3 stroužky česneku, sůl a pepř podle chuti a hrst nasekaného kopru. Na máslový přeliv pak upotřebíte 100 g másla, lžičku mleté papriky a chilli podle chuti. K servírování si přichystejte bylinky na ozdobu a čerstvé pečivo jako přílohu.
- Jogurt z obou kelímků smíchejte s utřeným česnekem a nasekaným koprem. Dochuťte solí a pepřem podle vašich chutí. Nyní ho můžete uložit do lednice.
- Máslo nechte rozpustit na mírném plamenu v menším kastrůlku, přisypte lžičku mleté sladké papriky a pořádně rozmíchejte, aby byl přeliv bez hrudek. Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte trošku sušeného chilli. Odstavte z plamenu.
- Uvařte zastřená vejce - vodu s dvěma lžícemi octa nechte v hrnci přijít k varu. Mezitím si rozklepněte vejce do misky. Ztlumte var a vajíčka postupně vlévejte do vody z co nejmenší výšky, aby se neporušila. Vařte 3–5 minut, poté vejce vyjměte podběrkou nebo sítkem a nechte okapat na papírovém ubrousku.
- Na talíř rozetřete vrstvu ochuceného jogurtu, na něj položte vejce, zalijte je máslovým přelivem a dozdobte čerstvým koprem nebo dalšími bylinkami.
Turecká vejce se servírují s opečeným pita chlebem, křupavými tousty nebo s bagetkami nakrájenými na plátky. Vejce kromě bylinek lze posypat sezamovými nebo jinými semínky, případně také čerstvými klíčky. Tak co, vyzkoušíte to?
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře