Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vdolky můžete nakypřit droždím i práškem do pečiva. Vybrali jsme oblíbené recepty
Zdroj: Top recepty

Těsto na vdolky kypříme droždím, kypřicím práškem nebo sodou. Obvykle je smažíme, ale podle některých receptů se pečou v troubě. Výborně chutnají s tvarohem, zakysanou smetanou, šlehačkou či jogurtem, ozdobené povidlím nebo marmeládou. Dají se připravit i naslano, třeba k fazolové omáčce po vzoru našich babiček.

Vdolky z kynutého těsta

S mícháním kynutého těsta nám pomůže domácí pekárna nebo elektrický robot, po důkladném mísení by mělo být těsto pěkně vláčné a nelepivé.  Na řádné vykynutí pak potřebuje dostatek času. Během kynutí těsto přikryjeme utěrkou, aby jeho povrch neosychal. 

  • Vykynuté těsto rozválíme na plát, ze kterého skleničkou, jejíž okraje namáčíme v mouce, vykrajujeme kolečka a v každém vytvoříme uprostřed malou prohlubeň.
  • Kolečka necháme znovu dokynout, během kynutí je přikryjeme opět utěrkou, aby povrch neosychal.
  • Po dokynutí znovu zvýrazníme prohlubně uprostřed vykrojených koleček a pustíme se do smažení v dostatečném množství oleje. Smažíme na mírném ohni ve středně rozpáleném oleji. Smažení jde rychle, po chvilce vdolky otočíme.
  • Vdolky vytahujeme děrovanou lžící a klademe je na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk.

Vybrali jsme tři oblíbené recepty na kynuté vdolky. Do staročeských budete potřebovat den předem uvařené brambory, a místo smažení tyto vdolky upečete v troubě. 

S práškem do pečiva nebo se sodou

Takto kypřené vdolky jsou rychlejší na přípravu než vdolky kynuté, odpadá zdlouhavé čekání na vykynutí těsta.

  • Z našeho receptáře jsme vybrali tři varianty těst na vdolky. Můžete do nich použít tvaroh, kefír nebo podmáslí.
  • Suroviny na těsto dobře promícháme a před smažením necháme chvíli odpočinout. Stačí 15–20 minut, těsto tím získá lepší konzistenci. 
  • Pak těsto rozválíme a vykrajujeme skleničkou, jejíž okraje jsme namočili v mouce, kolečka. Kdo chce, může ještě vykrojit malým vykrajovátkem střed jednotlivých koleček. 
  • Kolečka necháme znovu asi 10 minut odpočívat, poté je smažíme ve středně rozpáleném oleji.
  • Vytahujeme děrovanou lžící nebo kuchyňskými kleštěmi a pokládáme na papírovou utěrku, po chvíli je přendáme na tác nebo do mísy.

Jak na výborné vdolky

Na závěr jsme vybrali skvělý recept na vdolky z kynutého těsta, které si můžete připravit podle názorného videa. Vdolky chutnají úžasně, zvlášť když je ozdobíme marmeládou, zakysanou smetanou a šlehačkou. A úplně nejlepší jsou ještě teplé.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky