Jak připravit šťavnaté vepřové koleno s křupavou kůrkou? Postup krok za krokem
Vepřové koleno je pochoutka, kterou lze připravit několika způsoby - pečené, vařené nebo grilované. Naučíme vás, jak vykouzlit dokonale šťavnaté koleno, které potěší každého gurmána nejen po náročném večeru.
Vepřové koleno je jedním z ikonických pokrmů české kuchyně, oblíbené nejen na rodinných oslavách, ale také v hospodách po celé zemi. Jeho příprava se může zdát složitá, ale s několika osvědčenými tipy a trochou trpělivosti se z kolena stane lahůdka, která zaujme jak vzhledem, tak chutí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit vepřové koleno
Velkým benefitem, který při vaření kolene získáte, je kvalitní vývar, ze kterého můžete připravit chutnou polévku nebo přidat pouze česnek, šunku, sýr a krutonky a dokonalá česnečka je ihned k dispozici.
- Před samotným vařením je dobré koleno naložit do marinády, která zvýrazní jeho chuť. Směs soli, česneku, papriky, kmínu a piva patří mezi tradiční recepty. Marinovat se doporučuje alespoň 12 hodin.
- Koleno nejprve povařte v osolené vodě, společně s cibulí, bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Vařte na mírném plamenu 1,5 až 2 hodiny.
- Předvařené koleno přendejte do pekáče, potřete směsí medu, hořčice a piva. Pečte při 180 °C, dokud není kůže křupavá a zlatavá. Během pečení pravidelně přelévejte výpekem.
- Vepřové koleno podávejte s křenem, hořčicí, nakládanými okurkami a čerstvým chlebem. Jako příloha se hodí šťouchané brambory nebo domácí knedlíky. Pro dokonalý zážitek nezapomeňte na dobře vychlazené pivo.
Příprava vepřového kolene vyžaduje čas a péči, ale výsledek rozhodně stojí za to. Ať už ho servírujete při speciálních příležitostech, nebo jen chcete potěšit své blízké, správně připravené koleno se stane středem pozornosti každého stolu. Pusťte se do toho a objevte kouzlo této tradiční pochoutky.
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Komentáře (3)
A napsat, že něco marinujeme alespoň 12 hodin, ale ideálně přes noc, kdy noc má zpravidla též 12 hodin, pokud nejsme zrovna v Norsku - to je taky moc užitečný fígl.
Zobrazit starší odpověď