Jak připravit zeleninovou čalamádu? Křupavá zelenina se skvěle hodí jako příloha
Lahodnou směs ze zeleniny snadno vyrobíme z přebytků úrody ze zahrádky. Uchováme si tak i na dlouhé zimní měsíce sladkokyselou čalamádu, která se hodí jako salátek ke grilovanému i pečenému masu. Poradíme, jak čalamádu připravit.
Čalamádu nejčastěji připravujeme ze zelí, různě barevných paprik a mrkve. Tato pochutina má svůj původ v Maďarsku a díky ní snadno spotřebujeme větší množství zeleniny ze zahrádky. Sterilovaná čalamáda vydrží i přes zimní období.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat čalamádu
Na základní dávku zeleninové pochoutky si připravte tyto suroviny:
- Veškerou zeleninu nejprve nakrájejte na nudličky.
- Připravenou zeleninu zasypejte cukrem a solí, zalijte octem i olejem. Všechno důkladně promíchejte.
- Nakrájenou směs uložte na 24 hodin do lednice, aby pustila šťávu.
- Nyní naplňte čalamádu do čistých sklenic a pevně zavíčkujte.
- Sklenice zavařujte při 80 °C po dobu 25 minut.
Lahodná čalamáda je hotová doslova během pár minut, skvěle se hodí k pečenému masu či ke grilování. Postup vám poradí, jak snadno tuto pochoutku vyrobit. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře