Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lahodnou směs ze zeleniny snadno vyrobíme z přebytků úrody ze zahrádky. Uchováme si tak i na dlouhé zimní měsíce sladkokyselou čalamádu, která se hodí jako salátek ke grilovanému i pečenému masu. Poradíme, jak čalamádu připravit.

Čalamádu nejčastěji připravujeme ze zelí, různě barevných paprik a mrkve. Tato pochutina má svůj původ v Maďarsku a díky ní snadno spotřebujeme větší množství zeleniny ze zahrádky. Sterilovaná čalamáda vydrží i přes zimní období.

Jak udělat čalamádu

Na základní dávku zeleninové pochoutky si připravte tyto suroviny

  1. Veškerou zeleninu nejprve nakrájejte na nudličky.
  2. Připravenou zeleninu zasypejte cukrem a solí, zalijte octem i olejem. Všechno důkladně promíchejte.
  3. Nakrájenou směs uložte na 24 hodin do lednice, aby pustila šťávu.
  4. Nyní naplňte čalamádu do čistých sklenic a pevně zavíčkujte.
  5. Sklenice zavařujte při 80 °C po dobu 25 minut.

Lahodná čalamáda je hotová doslova během pár minut, skvěle se hodí k pečenému masu či ke grilování. Postup vám poradí, jak snadno tuto pochoutku vyrobit. Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky