Jak rychle nechat změknout máslo? Máme pro vás tři osvědčené vychytávky
Lehce se může stát, že zapomeneme máslo podat s předstihem z chladničky. Je tuhé a o tom, že bychom si namazali chleba s máslem, si můžeme nechat jenom zdát. Díky našim praktickým tipům bude máslo měkké raz dva.
Co je změklé máslo
Změklé máslo je označováno také jako "povolené", které svou konzistencí není tuhé a ani tekuté - rozpuštěné. Snadno do něj vmáčkneme prst. Změklé máslo využíváme na namazání čerstvého pečiva, do krémů a pomazánek a také při pečení moučníků a pečiva. Při pokojové teplotě bychom na změknutí čekali přibližně 1-1,5 hodiny. Naštěstí existuje několik vychytávek, které zaručí měkké máslo téměř ihned.
Mohlo by vás zajímat
Jak rychle nechat změknout máslo
V mnoha receptech se bez měkkého másla neobejdeme. Změklé máslo ovlivní celkovou chuť těsta, lépe spojí ostatní suroviny a výsledkem je měkké nadýchané těsto. Těmito tipy ušetříme spoustu času čekáním na změknutí.
- Nakrájíme na malé kostičky: Nakrájením na co nejmenší (0,5-1 cm) kostičky máslo rychleji změkne. Necháme chvíli stát na talířku při pokojové teplotě a do deseti minut je můžeme použít.
- Nastrouháme: Máslo nastrouháme na jemném struhadle a ihned jej můžeme použít. Doporučujeme držet máslo během strouhání v obalu, nebudeme mít pak tolik mastné ruce. Hodí se také do sušenkových těst a koláčků. Nastrouháním přímo do mísy s těstem ušetříme i špinavé nádobí.
- Napaříme: Do skleničky nebo skleněné misky nalijeme horkou vodu - můžeme také naplnit vodou a dát ohřát do mikrovlnné trouby. Poté horkou vodu vylijeme a skleničku/misku ihned přiklopíme na máslo. Necháme pět minut přiklopené a máslo můžeme použít.
Na co se hodí změklé máslo
Takto připravené máslo využijeme do domácího pečiva, pomazánek, vánočního cukroví, koláčků, nebo do nadýchaného makovce bez mouky. Voní limetkou a díky změklému máslu utřenému s cukrem je krásně vláčný. Celý postup můžete zhlédnout v našem video-návodu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Charlie Chaplin miloval obyčejné palačinky a tenhle slaný koláč s hovězím masem
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Pět nejlepších krémů do cukroví: Salkový s máslem, šlehaný vaječný, čokoládový i pudinkový provoní každý sváteční stůl
Komentáře