Jak se dělá domácí jogurt. Oblíbené postupy na snadnou přípravu v domácích podmínkách
Domácí jogurt, pěkně hustý a vychlazený, si rádi dopřejeme k snídani. Stačí k němu přidat čerstvé či mražené ovoce, výborný je se lžičkou domácí marmelády a s kukuřičnými lupínky nebo ovesnými vločkami. Na jeho výrobě není nic složitého.
Domácí jogurt
Nejprve ohřejeme mléko. Čerstvé a domácí mléko přímo od farmáře je nutné zahřát na 90–93 °C po dobu 5 minut. Pokud tento krok vynecháme, jogurt neztuhne a bude šlemovitý a řídký. Následně mléko zchladíme na 40 °C. Krabicové mléko, které prošlo UHT pasterací, stačí pouze přihřát na 40 °C. Při této teplotě přidáme jogurt. Po zamíchání jogurtu do mírně teplého mléka bude probíhat proces "jogurtování" - dobře to půjde v hrnci, který uzavřeme pokličkou. Při jogurtování je třeba zachovat teplotu přibližně 30 °C po dobu 6–8 hodin, což není až tak náročné.
Mohlo by vás zajímat
Vhodná teplota
Kdo má jogurtovač, určitě ho použije, ale poradíme si i bez něho. Stačí, když hrnec zabalíme do velkého ručníku a pak do deky. Tím se nám podaří uchovat správnou teplotu delší dobu. Jinou možností je nechat stát hrnec na teplém místě - lze využít radiátor nebo blízkost krbových kamen. Vhodný je i elektrický sporák, který zapneme na velmi nízkou teplotu. Pouze nesmíme teplotu zvýšit, protože bychom tím jogurtovou kulturu zahubili.
Hotový jogurt
Dostatečně hustý jogurt uložíme do chladna. Nemícháme ho a nepřeléváme do jiných nádob, aby pohybem neklesala hustota. Jogurt podle potřeby odebíráme a nádobu vždy uzavřeme. Hotový jogurt nám vydrží v lednici několik dnů. Mezitím si připravíme další dávku, na kterou si již odebereme kulturu z "vlastního" jogurtu. Takto můžeme postupovat přibližně 4–5 x. Poté znovu koupíme jogurt z obchodu a postup opakujeme.
Jogurt ze sójového mléka
Podle našich receptů můžete vyzkoušet ochucený domácí karamelový jogurt, který je zahuštěný chia semínky a doplněný chutným ovocem. Další recepty nám podrobně vysvětlí postup výroby domácího jogurtu ze sójového mléka.
Jogurty využijeme nejen k přímé spotřebě, ale i na přípravu a zdobení mnoha oblíbených jídel, hodí se do salátů a pomazánek. Přidáváme je do slaných i sladkých těst. A dokonce jimi vylepšíme kynuté těsto na domácí dalamánky.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Saláty podle Přemka Podlahy: V devadesátkách frčel těstovinový salát s kuřetem nebo hermelín v zelí
Překvapivé účinky jogurtu: Vybělí vám zuby a pomůže na podrážděnou pokožku
Jídelní rozmary slavných: Angelina Jolie miluje indický palak, tedy špenát se sýrem paneer, ale dopřeje si i jednoduše připravené filé z tresky
Komentáře