Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Paštika je delikatesa z jater, která mají bohatou chuť a spolu s bylinkami tvoří dokonalou kombinaci. Připravujeme ji v mnoha variacích a obměnách. Poctivou domácí paštikou ohromíte každou návštěvu nebo protějšek při slavnostní příležitosti.

Základem výborné paštiky jsou játra, a to nejčastěji vepřová, kuřecí, kachní či husí. Správnou tepelnou úpravou dodají celé paštice jemnou konzistenci. Často se přidává pro výraznější chuť také tučnější vepřový bůček, špek nebo slanina. Nesmí chybět ani bylinky - tymián, majoránka, jalovec a rozmarýn. Paštiku podáváme na čerstvém chlebu a zdobíme brusinkami

Jak se dělá játrová paštika

Játrová paštika patří k těm nejoblíbenějším, protože je nesmírně snadná a rychlá na přípravu. Tato paštika se nepeče, pouze se nechá odležet do druhého dne. A jak na to? 

  1. Na 1 dávku játrové paštiky potřebujete: 1 kg kuřecích jater, 200 ml smetany ke šlehání, 250 g másla, 1 střední cibuli, 3 stroužky česneku (nebo podle chuti), snítku čerstvého tymiánu a podle chuti sůl, pepř, paštikové koření a olivový olej. 
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Poté ji zpěňte na oleji společně s drceným česnekem.
  3. Přidejte očištěná játra, lístky tymiánu a podlijte 100 ml smetany. Duste do změknutí jater a odpaření tekutiny. 
  4. Dále dochuťte solí, pepřem a kořením. Přidejte máslo pokojové teploty, zbytek smetany a vše rozmixujte.
  5. Dejte do formy na srnčí hřbet a nechejte vychladit v lednici - nejlépe do druhého dne.  

Celým postupem přípravy játrové paštiky z kuřecích jater vás provede náš podrobný videonávod. Dobrou chuť. 

Další tipy a triky