Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit marinádu nejen pro šťavnaté maso. Pozvedněte chuť sýru i zelenině
Zdroj: Pixabay, suju-foto

Grilovací sezóna je v plném proudu. Marinované maso je chutnější, šťavnatější a křehčí. Víte ale, jaké jsou tři základní suroviny marinád na maso? Pojďte se s námi podívat, jak a čím marinovat maso, sýry i zeleninu.

Možností, jak marinovat nejen maso, je mnoho. Vždy záleží na vašich chutích a fantazii. Marinování je často dominantou mužů, kteří se nebojí experimentovat. Ale nehledejte v tom žádné složitosti. Pokud znáte základy, vystačíte si pohodlně s tím, co poskytne vaše kuchyně.

Co je potřeba na marinádu pro maso

Základem marinád jsou tři ingredience: olej, koření či bylinky a zdroj kyselosti či enzymů.

  1. Olej je nositelem chuti a zároveň zabraňuje připalování grilovaných pokrmů. Také chrání maso před přístupem vzduchu, čímž prodlužuje jeho trvanlivost. Vybírejte z kvalitnějších olejů, např. olivový.
  2. Koření a bylinky můžete použít čerstvé i sušené. Záleží, jaké máte k dispozici a na jaké máte zrovna chuť. Maso se solí až po samotném grilování, aby si zachovalo šťavnatost. Avšak názory na sůl při marinování se různí. Volba je tedy na vás.
  3. Zdrojem kyselosti jsou citrusové plody, víno či ocet. Kyselé složky zajišťují masu křehkost a šťavnatost. Enzymy obsahuje med a mléčné výrobky.
  4. Poté můžete přidávat ingredience podle libosti: sójovou omáčku, kečup, hořčici, pivo, cokoliv vám přijde vhodné.

Hranice chutí určujete vy

Marinád je mnoho druhů a vy díky tomu máte téměř neomezené možnosti, ve kterých vás limituje pouze vaše fantazie spolu s vaší chutí. Vhodné je však nekombinovat mnoho ingrediencí. Čím použijeme menší množství druhů surovin, tím více vynikne chuť připravovaného pokrmu. Důraz dejte na výběr kvalitních surovin, počínaje tou hlavní, ať už je to maso, sýry nebo zelenina.

Jak dlouho nechat marinovat

Všechny vámi vybrané ingredience na marinádu smíchejte v uzavíratelné nádobě, poté do ní vložte nakrájené maso (silnější plátky můžete i lehce nařezat na povrchu včetně okrajů). Maso nechte marinovat alespoň dvě hodiny. Nejlépe však do druhého dne, stejně tak sýry. Ovšem zelenině stačí potření před samotným grilováním a v jeho průběhu.

Marinování sýrů

Sýry stačí naložit do oleje a bylinek či koření. Hermelín je skvělý naložený pouze v oleji s grilovacím kořením. Nechte jej alespoň dvě hodiny uležet a pak už ho stačí jen zabalit do alobalu a položit na gril. Nebojte se však zkoušet různé kombinace. Pokud máte v plánu marinovat pouze jeden či dva hermelíny, můžete je marinádou potřít a rovnou nechat uležet potřebnou dobu v alobalu.

I zelenina si zaslouží ochucení

Zelenině často stačí smíchat olej se solí, česnekem a bylinkami. Přidat můžete i chilli pro pikantní zážitek. Grilovat ji také lze bez jakéhokoliv ochucení a až po jejím ugrilování ji dochutit olivovým olejem, bylinkami a solí s pepřem.

Zbylou marinádu nikdy nevyhazujte. Skvěle vám poslouží k potírání pokrmu během grilování. Podle našeho video-receptu můžete vyzkoušet marinádu na kuřecí maso.

Přejeme pohodové letní dny nejen u grilu.

Komentáře

Další tipy a triky