Jak se dělá pečená zelenina v troubě. Jednoduchý postup a báječnou chuť si zamilujete
Také přemýšlíte, jak zařadit více zeleniny do jídelníčku? Můžete ji vařit, dusit, zapékat, dávat do placiček a karbanátků. Skvělé jsou i saláty, ale v zimě chutná výtečně zelenina pečená v troubě. Její příprava je tak snadná a chuť jednoduše skvělá, vyzkoušejte.
Jednou je v akci růžičková kapusta a celer, jindy brokolice či batáty nebo kapie. Leckterou zeleninu lze zpracovat zasyrova nebo také uvařit či jinak zapracovat do jídelníčku. Ovšem mimořádně jednoduché a rychlé je připravit pečenou zeleninu na plechu - tímto způsobem snadno a skoro bez práce nachystáte chutný oběd.
Jakou zeleninu upéct v troubě
Můžete upéct samostatně jeden druh zeleniny nebo také směs, přičemž konkrétní zeleninu si zvolíte podle možnosti. Osvědčené druhy jsou především dýně hokkaido, mrkev, celer, kořenová petržel, batáty, kapie, cibule, růžičková kapusta, květák, brokolice, cuketa. Můžete přidat brambory a česnek.
Jak upéct zeleninu v troubě
Postup je velmi jednoduchý.
- Zeleninu omyjte a očistěte, nakrájejte na kousky či plátky. Ideálně podobně velké, aby byly propečené za podobně dlouhou dobu. Zeleniny nedávejte příliš, aby se dobře a rychle ze všech stran propekla.
- Pokud připravujete více druhů zeleniny naráz, buď je hned smíchejte nebo zachovejte na plechu v různých místech různé druhy. Má to význam především tehdy, když je některá zelenina výrazně barevná a mohla by svou barvou ovlivnit okolí (červená řepa).
- Zeleninu posolte, posypte kořením a pokapejte olejem. Můžete přidat trochu medu, který ještě zvýrazní příjemnou chuť. Dobře zeleninu promíchejte, nejlépe rukama.
- Tip: Koření si vyberte podle vlastní chuti. Osvědčené druhy jsou kari, směs koření na pizzu (italské koření), grilovací koření na zeleninu. Můžete přidat tebi a také pepř, chilli i kmín.
- Plech se zeleninou vložte do předehřáté trouby a pečte při teplotě cca 220 °C. Zelenina získá zlatavou barvu a příjemnou chuť. Nenechte ji ztmavnout příliš. Hotová bude přibližně za 30 minut.
Skvělá chuť pečené zeleniny
Chuť i barva pečené zeleniny vás nadchne. Nejlepší je brzy po upečení.
- Zeleninu podávejte s pečivem nebo s vařenými bramborami, vhodné jsou i jiné přílohy, třeba rýže. Často se pečená zelenina připravuje k masu.
- Pro ještě lepší chuť lze zeleninu při podávání doplnit dresinkem, nakrájeným nebo nastrouhaným sýrem (např. balkánský sýr, mozzarella), olivami, čerstvými zeleninovými natěmi nebo bylinkami, případně kopečkem zakysané smetany či jogurtu. Na talíř můžete přidat také rozkrojená cherry rajčátka.
- Zbylou pečenou zeleninu využijete do salátů i k dalším jídlům jako chuťovku. Chutná je teplá i studená. Hodí se do polévek, ale i do některých pomazánek.
Podle následujícího videoreceptu můžete upéct kombinaci dýně hokkaido, červené řepy, brambor, cibule a lilků s česnekem a provensálským kořením.
Jak vám pečená zelenina chutnala? Budeme rádi, když nám napíšete.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře