Jak se dělá zelené pivo. Víte, co takové pivo obsahuje a kdy ho pijeme?
Zelené pivo se tradičně podává o Velikonocích na Zelený čtvrtek nebo na svátek Svatého Patrika, patrona Irska, kdy se celá země oblékne do zelené barvy. Jednou z jeho základních složek jsou zelené byliny.
Zelené pivo se vyrábí v pivovaru osmidenním kvašením základních surovin. Na Zelený čtvrtek si mohou vtipálkové obarvit pivo kapkou jedlé zelené nebo modré barvy. Ženy dosáhnou zeleného odstínu použitím bylinek, špenátu a máty.
Mohlo by vás zajímat
Jak se dělá zelené pivo
Od roku 2006 ho vyrábí brněnský pivovar Starobrno jako "zelenou třináctku":
- Pivo se vyrábí z vody, ječného sladu a chmele.
- Během vaření se přidává bylinný výluh, který vzniká louhováním bylin včetně kopřiv.
- Složení bylinného extraktu je výrobním tajemstvím a každý pivovar experimentuje s různými druhy bylin, aby přilákal zákazníky. Nicméně už není tajemstvím, že zelené pivo obsahuje kopřivu dvoudomou, zelený ječmen, mátu a meduňku.
- Ostře zelené barvy lze dosáhnout přidáním barviva brilantní modř a brčálově zelené barvy přidáním chlorofylu.
Zelené pivo má vyšší procento alkoholu, protože se míchá s kvašeným bylinným extraktem. Musíme dát pozor na to, kolik sklenic piva vypijeme.
Komentáře