Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se dělá zelené pivo. Víte, co takové pivo obsahuje a kdy ho pijeme?
Zdroj: Pixabay, glambeaudesign

Zelené pivo se tradičně podává o Velikonocích na Zelený čtvrtek nebo na svátek Svatého Patrika, patrona Irska, kdy se celá země oblékne do zelené barvy. Jednou z jeho základních složek jsou zelené byliny.

Zelené pivo se vyrábí v pivovaru osmidenním kvašením základních surovin. Na Zelený čtvrtek si mohou vtipálkové obarvit pivo kapkou jedlé zelené nebo modré barvy. Ženy dosáhnou zeleného odstínu použitím bylinek, špenátu a máty.

Jak se dělá zelené pivo

Od roku 2006 ho vyrábí brněnský pivovar Starobrno jako "zelenou třináctku":

  • Pivo se vyrábí z vody, ječného sladu a chmele.
  • Během vaření se přidává bylinný výluh, který vzniká louhováním bylin včetně kopřiv.
  • Složení bylinného extraktu je výrobním tajemstvím a každý pivovar experimentuje s různými druhy bylin, aby přilákal zákazníky. Nicméně už není tajemstvím, že zelené pivo obsahuje kopřivu dvoudomou, zelený ječmen, mátu a meduňku.
  • Ostře zelené barvy lze dosáhnout přidáním barviva brilantní modř a brčálově zelené barvy přidáním chlorofylu

Zelené pivo má vyšší procento alkoholu, protože se míchá s kvašeným bylinným extraktem. Musíme dát pozor na to, kolik sklenic piva vypijeme.

Další tipy a triky