Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak usušit křížaly? Krájejte tenké plátky a nezapomeňte na citrónovou šťávu
Zdroj: Freepik, 8photo

Hledáte ideální mlsání pro sebe nebo vaše malé děti? Pak vám doporučujeme přípravu domácích křížal, které lze udělat z jablek i hrušek. Ideální jsou jako přídavek k svačince na cesty. Výhodou je mimo jiné i to, že děti zůstanou čisté.

Jablka lze zpracovat mnoha způsoby, pokud však nemáte místa nazbyt, křížaly pro vás budou tou pravou možností. Navíc je mohou mlsat všichni, není v nich totiž přidáno zhola nic. Usušit jablka či hrušky můžete v troubě, sušičce nebo na slunci.

Jak usušit jablečné či hruškové křížaly

Sušení se nemusíte bát, není na něm nic složitého. Přesvědčte se sami:

  1. Jablka či hrušky pečlivě očistěte a omyjte. Poté je rozdělte na půlky, zbavte jádřinců, stopek a bubáků, případně oloupejte. Slupky jsou však zdraví prospěšné.
  2. Takto očištěné ovoce následně krájejte na stejně silné plátky, nejlépe 3–5 mm (čím tenčí, tím křupavější). Silnější by zplesnivěly před zdárným usušením.
  3. Pokud chcete, aby křížaly zůstaly krásně světlé a nezhnědly, namočte čerstvě nakrájené plátky do studené vody s trochou citrónové šťávy a následně osušte.
  4. Poté už skládejte jeden plátek vedle druhého na síto, plátýnko nebo plech vyložený pečicím papírem.
  5. V troubě sušte křížaly na 50–60 °C a jakmile zavadnou, teplotu zvyšte na 70 °C. Po 2 hodinách je pak obraťte a dosušte při teplotě 60 °C.
  6. Občas je otočte nebo promíchejte - už se neslepí. Celková doba sušení křížal v troubě bývá 7–8 hodin. Hotové je nechte před uskladněním zcela vychladnout.
  7. U sušičky se řiďte podle předpřipravených programů, kdy se křížaly většinou suší po dobu 7–9 hodin při teplotě 60–70 °C. Důležitá je jejich pravidelná kontrola.

Správně usušené křížaly jsou zcela suché bez vytékající šťávy, ohebné až praskající. Uchovávejte je v dobře uzavřené (vzduchotěsné) nádobě na temném a chladném místě. Jejich trvanlivost při dobrém usušení i následném uskladnění může být až několik let. Křížaly můžete různě mlsat nebo s nimi připravit výtečný pečený bůček.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky