Jak usušit křížaly? Krájejte tenké plátky a nezapomeňte na citrónovou šťávu
Hledáte ideální mlsání pro sebe nebo vaše malé děti? Pak vám doporučujeme přípravu domácích křížal, které lze udělat z jablek i hrušek. Ideální jsou jako přídavek k svačince na cesty. Výhodou je mimo jiné i to, že děti zůstanou čisté.
Jablka lze zpracovat mnoha způsoby, pokud však nemáte místa nazbyt, křížaly pro vás budou tou pravou možností. Navíc je mohou mlsat všichni, není v nich totiž přidáno zhola nic. Usušit jablka či hrušky můžete v troubě, sušičce nebo na slunci.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak usušit jablečné či hruškové křížaly
Sušení se nemusíte bát, není na něm nic složitého. Přesvědčte se sami:
- Jablka či hrušky pečlivě očistěte a omyjte. Poté je rozdělte na půlky, zbavte jádřinců, stopek a bubáků, případně oloupejte. Slupky jsou však zdraví prospěšné.
- Takto očištěné ovoce následně krájejte na stejně silné plátky, nejlépe 3–5 mm (čím tenčí, tím křupavější). Silnější by zplesnivěly před zdárným usušením.
- Pokud chcete, aby křížaly zůstaly krásně světlé a nezhnědly, namočte čerstvě nakrájené plátky do studené vody s trochou citrónové šťávy a následně osušte.
- Poté už skládejte jeden plátek vedle druhého na síto, plátýnko nebo plech vyložený pečicím papírem.
- V troubě sušte křížaly na 50–60 °C a jakmile zavadnou, teplotu zvyšte na 70 °C. Po 2 hodinách je pak obraťte a dosušte při teplotě 60 °C.
- Občas je otočte nebo promíchejte - už se neslepí. Celková doba sušení křížal v troubě bývá 7–8 hodin. Hotové je nechte před uskladněním zcela vychladnout.
- U sušičky se řiďte podle předpřipravených programů, kdy se křížaly většinou suší po dobu 7–9 hodin při teplotě 60–70 °C. Důležitá je jejich pravidelná kontrola.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Správně usušené křížaly jsou zcela suché bez vytékající šťávy, ohebné až praskající. Uchovávejte je v dobře uzavřené (vzduchotěsné) nádobě na temném a chladném místě. Jejich trvanlivost při dobrém usušení i následném uskladnění může být až několik let. Křížaly můžete různě mlsat nebo s nimi připravit výtečný pečený bůček.
Komentáře