Karambola: Seznamte se s exotickým ovocem, které po rozkrojení připomíná hvězdici
Karambola je exotické ovoce, které pochází z Asie. Někdy se jí také přezdívá čínská hvězdice, protože po rozkrojení má tvar pěticípé hvězdy. V našich končinách se nejedná o příliš známé ovoce, ale ve větších supermarketech můžete na karambolu narazit, a proto vás s ní seznámíme v našem článku.
Karambola má sladkokyselou chuť. Nejlepší je syrová, protože je krásně šťavnatá a křupe. Jelikož se v ovoci nachází velké množství kyseliny šťavelové, podobně jako v rebarboře, jeho konzumace se nedoporučuje osobám, které mají problémy s ledvinami.*
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se jí karambola
Zralá karambola má lesklou žlutou slupku, která může být lehounce nazelenalá. Ovoce se musí nejprve řádně omýt pod tekoucí vodou. Pro nejlepší chuť se z karamboly odkrojují špičaté konce a zařezávají se jednotlivé cípy, které často bývají načernalé. Poté se již karambola nakrájí na tenké plátky, nožem se odstraní malá černá semínka, a může se konzumovat jen tak, nebo přidat do nějakého pokrmu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Karambola v kuchyni
Abyste poznali chuť karamboly, nejprve ji zkuste ochutnat samotnou. Až když se přesvědčíte, že vám toto nakyslé ovoce chutná, pusťte se do přípravy některého z pokrmů s karambolou.
- Pro svůj neobvyklý tvar se na plátky krájená karambola nejčastěji používá jako ozdoba různých dortů, dezertů a moučníků.
- Stejně tak se krásně vyjímá na hrdle skleničky alkoholických i nealkoholických drinků.
- Pár plátků karamboly také můžete rozmixovat do smoothie, a její kyselejší chutí tak vyvážit sladkost ostatního ovoce.
- Karambola také dodá svěží chuť salátům, a to nejen těm ovocným, ale i salátům zeleninovým.
- Jelikož se jedná o ovoce jako každé jiné, i z karamboly se dá připravit sladká marmeláda nebo lze zavařit do kompotu.
- Karambola může svou chutí připomínat angrešt. Tak proč byste ji nemohli stejně jako angrešt zpracovat do lahodného čatní?
- Podobně jako jiné exotické a domácí ovoce, i plátky karamboly se dají grilovat. Nejvíce bude ovoce chutnat, když ho předem naložíte do medové marinády.
- Karambolu ale můžete jednoduše zapéct do koláčů nebo nadýchaných muffinů, a dodat tak vašim oblíbeným moučníkům exotický nádech.
Mohlo by vás zajímat
Rádi zkoušíte nové chutě? Tak to určitě musíte vyzkoušet ovocný salát, ve kterém se spojuje exotika s Českem. Tropické ovoce se v něm totiž zalévá zálivkou z medu a becherovky. Nebojte se do salátu zamíchat i hvězdičky karamboly.
Komentáře