Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karambola: Seznamte se s exotickým ovocem, které po rozkrojení připomíná hvězdici
Zdroj: Pixabay: Ralf Schmitt

Karambola je exotické ovoce, které pochází z Asie. Někdy se jí také přezdívá čínská hvězdice, protože po rozkrojení má tvar pěticípé hvězdy. V našich končinách se nejedná o příliš známé ovoce, ale ve větších supermarketech můžete na karambolu narazit, a proto vás s ní seznámíme v našem článku.

Karambola má sladkokyselou chuť. Nejlepší je syrová, protože je krásně šťavnatá a křupe. Jelikož se v ovoci nachází velké množství kyseliny šťavelové, podobně jako v rebarboře, jeho konzumace se nedoporučuje osobám, které mají problémy s ledvinami.*

Jak se jí karambola

Zralá karambola má lesklou žlutou slupku, která může být lehounce nazelenalá. Ovoce se musí nejprve řádně omýt pod tekoucí vodou. Pro nejlepší chuť se z karamboly odkrojují špičaté konce a zařezávají se jednotlivé cípy, které často bývají načernalé. Poté se již karambola nakrájí na tenké plátky, nožem se odstraní malá černá semínka, a může se konzumovat jen tak, nebo přidat do nějakého pokrmu.

Karambola v kuchyni

Abyste poznali chuť karamboly, nejprve ji zkuste ochutnat samotnou. Až když se přesvědčíte, že vám toto nakyslé ovoce chutná, pusťte se do přípravy některého z pokrmů s karambolou.

Rádi zkoušíte nové chutě? Tak to určitě musíte vyzkoušet ovocný salát, ve kterém se spojuje exotika s Českem. Tropické ovoce se v něm totiž zalévá zálivkou z medu a becherovky. Nebojte se do salátu zamíchat i hvězdičky karamboly.

*(Zdroj: https://www.milujivareni.cz/zboziznalstvi/detail/karambola)

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli