Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké těsto je univerzálním těstem pro přípravu cukroví, sušenek, koláčů a koláčků, šátečků, košíčků a závinů. Těsto je jemné a tvárné a velmi dobře se s ním pracuje. Při pečení je rozhodující velikost moučníku či cukroví.

Správně připravené linecké těsto musí být jemné a tvárné. Je důležité nechat ho odležet, aby se uvolnil lepek, díky němuž je těsto kompaktní a dobře zpracovatelné. Cukroví a koláče mají rozdílný způsob přípravy - poradíme, jaké to jsou.

Jak se peče linecké

Záleží na tom, pečeme-li cukroví nebo koláče:

  • Těsto po vykrájení přeneseme na plech a vložíme do rozehřáté trouby, kde ho pečeme na 160–170 °C po dobu několika minut. Když začnou okraje růžovět, vytáhneme plech a cukroví přesuneme na podnos, aby se na plechu nedopékalo.
  • Při přípravě koláčků a košíčků těsto ve formičkách propícháme, aby se nevyboulilo. U těsta na koláče je vhodné použít slepé pečení na 170–180 °C, aby šťáva z ovoce moučník nerozmočila. Koláč po naplnění dopečeme do růžova.

Pokud si nejste jisti svou troubou, zkuste upéct pár kousků na zkoušku. Linecké cukroví je rychle upečené, proto se musí v troubě neustále hlídat.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky