Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Název blbouny se používá v hanáčtině a slouží k označení kynutých ovocných knedlíků. Dříve se jednalo o vězeňské kynuté knedlíky plněné povidly, ne zrovna valné chuti. Tento název se poté rozšířil mezi vojáky a také běžný lid.

Ovocné knedlíky patří jednoznačně mezi nejoblíbenější česká jídla. Plnit je můžeme nejen povidly, ale především různým sezónním ovocem. Na závěr je posypeme mákem s cukrem a přelijeme máslem, takto budou chutnat dokonale.

Jak se připravují blbouni alias knedlíky

Receptů na plněné kynuté knedlíky je spousta, plnit je můžeme různými druhy ovoce, povidly či marmeládou, a posypat mákem.

  • Aby bylo těsto dokonale nadýchané jako peříčko, měli bychom nejprve připravit "omládek" z hrubé či polohrubé mouky, kvasnic a vlažného mléka. Ten pak během chvíle nabyde velkých rozměrů.
  • Těsto bychom měli připravovat vždy z polohrubé či hrubé mouky, která dokonale pohlcuje tekutinu v těstě a výsledné knedlíky budou báječně nadýchané.
  • Promíchané těsto je lepivější a tekutější, ovšem výsledné těsto zpevní až po dokonalém vykynutí. Poznáme to tak, že na povrchu nebude po dotyku lepit. 
  • Vykynuté těsto několikrát přehneme, poté jej teprve rozdělíme na čtverce a plníme ovocem či povidly.
  • Knedlíky vaříme v páře v hrnci s napařováčkem.

Pojďte si připravit tuto tradiční dobrotu podle videoreceptu, který vás postupem provede krok za krokem. Napište nám do komentáře, jak se vám knedlíky povedly. Dobrou chuť.

 

Komentáře

Magdi - neodolala jsem a dnes byly blbouni k obědu. Byly úžasné, díky za radu! :-K

Přidat komentář

Další tipy a triky