Znáte blbouny s povidly? Poradíme, z jakého těsta se připravují
Název blbouny se používá v hanáčtině a slouží k označení kynutých ovocných knedlíků. Dříve se jednalo o vězeňské kynuté knedlíky plněné povidly, ne zrovna valné chuti. Tento název se poté rozšířil mezi vojáky a také běžný lid.
Ovocné knedlíky patří jednoznačně mezi nejoblíbenější česká jídla. Plnit je můžeme nejen povidly, ale především různým sezónním ovocem. Na závěr je posypeme mákem s cukrem a přelijeme máslem, takto budou chutnat dokonale.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se připravují blbouni alias knedlíky
Receptů na plněné kynuté knedlíky je spousta, plnit je můžeme různými druhy ovoce, povidly či marmeládou, a posypat mákem.
- Aby bylo těsto dokonale nadýchané jako peříčko, měli bychom nejprve připravit "omládek" z hrubé či polohrubé mouky, kvasnic a vlažného mléka. Ten pak během chvíle nabyde velkých rozměrů.
- Těsto bychom měli připravovat vždy z polohrubé či hrubé mouky, která dokonale pohlcuje tekutinu v těstě a výsledné knedlíky budou báječně nadýchané.
- Promíchané těsto je lepivější a tekutější, ovšem výsledné těsto zpevní až po dokonalém vykynutí. Poznáme to tak, že na povrchu nebude po dotyku lepit.
- Vykynuté těsto několikrát přehneme, poté jej teprve rozdělíme na čtverce a plníme ovocem či povidly.
- Knedlíky vaříme v páře v hrnci s napařováčkem.
Pojďte si připravit tuto tradiční dobrotu podle videoreceptu, který vás postupem provede krok za krokem. Napište nám do komentáře, jak se vám knedlíky povedly. Dobrou chuť.
Komentáře (1)