Jak se vaří v pomalém hrnci. Čeho si všímat při nákupu a jaké hrnec přináší výhody
Pomalý hrnec patří mezi oblíbené elektrospotřebiče našich kuchyní. Pokud si jeho použití vyzkoušíte, nejspíš si tohoto pomocníka brzy zamilujete. Vaření v něm sice trvá déle, ale nevyžaduje naši součinnost, proto pomalý hrnec výrazně šetří náš čas.
Většina elektrických spotřebičů vyžaduje opatrný dozor, ale s pomalým hrncem se to má trochu jinak. Večer do něj můžete vložit potřebné ingredience a ráno servírovat hotové jídlo. Přesně tak to je možné před odchodem do práce nebo na procházku. Jídla z něj jsou báječně šťavnatá a plná chuti, prostě skvělá.
Jak vybírat pomalý hrnec
V pomalém hrnci si můžete připravit výtečná dušená jídla, pokrmy z jednoho hrnce, chutné polévky i jídla typu kari. Kromě masa snadno uvaříte luštěniny a obiloviny. I na milovníky jogurtu výrobci pamatují. Před nákupem hrnce získejte přehled o aktuální nabídce, která je k dispozici.
- Při nákupu se především musíte rozhodnout, jestli vám jde o hlavní funkci, tedy pomalé vaření, nebo jestli chcete rovnou multifunkčního pomocníka, který toho umí podstatně více, ale samozřejmě je výrazně dražší.
- Pokud chcete využívat pouze pomalé vaření, investice bude jen malá. Přesto si důkladně prostudujte nabídku, možná pro vás bude právě všestranný hrnec s více funkcemi tím pravým a budete využívat i další užitečné schopnosti.
- Všímejte si kvality použitých materiálů a pohodlnosti práce s přístrojem. Jednoduchá údržba vám usnadní časté používaní hrnce.
- Mohlo by vás zajímat, jestli nádobou můžete mýt v myčce a dávat ji do elektrické trouby k ohřevu nebo dokonce pokládat na varnou desku. Pokud lze hrnec dávat na varnou desku, můžete v něm některé ingredience nejprve krátce osmahnout na plotýnce, než jej vložíte do elektrospotřebiče - ušetříte si tím zbytečné nádobí.
- I ten nejobyčejnější pomalý hrnec zvládne vařit při různých teplotních stupních podle vašeho nastavení - ověřte si, které teploty vybraný přístroj dokáže.
- Některé přístroje umí i opékat, vařit v páře nebo udržovat jídlo ve stálé teplotě, to se báječně hodí pro ty, kdo se opozdili s příchodem ke stolu.
- Při rozhodování si všímejte velikosti - některé typy by pro vás mohly být malé. Podstatná je velikost nádoby, ve které vaření probíhá.
- Pamatujte i na to, že pomalý hrnec nemusí být zrovna drobeček, proto si promyslete, kam ho umístíte. Zajímavé jsou tvary hrnce. Možná je pro vás lepší kulatý a vyšší, který zabere méně místa, nebo naopak nižší oválný, ale často prostorově objemnější.
- A ještě jedna zajímavá funkce - u některých hrnců lze nastavit časovač.
Na co si dát pozor při pomalém vaření
Máme pro vás několik tipů:
- Především se řiďte pokyny výrobce pro váš konkrétní hrnec. Dobře si pročtěte návod.
- Počítejte s tím, že z pomalého hrnce neodchází pára jako při běžném vaření, proto nepřidávejte příliš tekutiny.
- Hrnec zbytečně v průběhu vaření neotvírejte, protože tím ještě zpomalujete průběh vaření.
- Pokud je vaše nádoba keramická, zacházejte s ní šetrně a nevystavujte ji prudkým změnám teploty.
Podívejte se, co dobrého uvařit v pomalém hrnci.
Komentáře