Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomalý hrnec patří mezi oblíbené elektrospotřebiče našich kuchyní. Pokud si jeho použití vyzkoušíte, nejspíš si tohoto pomocníka brzy zamilujete. Vaření v něm sice trvá déle, ale nevyžaduje naši součinnost, proto pomalý hrnec výrazně šetří náš čas.

Většina elektrických spotřebičů vyžaduje opatrný dozor, ale s pomalým hrncem se to má trochu jinak. Večer do něj můžete vložit potřebné ingredience a ráno servírovat hotové jídlo. Přesně tak to je možné před odchodem do práce nebo na procházku. Jídla z něj jsou báječně šťavnatá a plná chuti, prostě skvělá.

Jak vybírat pomalý hrnec

V pomalém hrnci si můžete připravit výtečná dušená jídla, pokrmy z jednoho hrnce, chutné polévky i jídla typu kari. Kromě masa snadno uvaříte luštěninyobiloviny. I na milovníky jogurtu výrobci pamatují. Před nákupem hrnce získejte přehled o aktuální nabídce, která je k dispozici.

  1. Při nákupu se především musíte rozhodnout, jestli vám jde o hlavní funkci, tedy pomalé vaření, nebo jestli chcete rovnou multifunkčního pomocníka, který toho umí podstatně více, ale samozřejmě je výrazně dražší.
  2. Pokud chcete využívat pouze pomalé vaření, investice bude jen malá. Přesto si důkladně prostudujte nabídku, možná pro vás bude právě všestranný hrnec s více funkcemi tím pravým a budete využívat i další užitečné schopnosti.
  3. Všímejte si kvality použitých materiálů a pohodlnosti práce s přístrojem. Jednoduchá údržba vám usnadní časté používaní hrnce.
  4. Mohlo by vás zajímat, jestli nádobou můžete mýt v myčce a dávat ji do elektrické trouby k ohřevu nebo dokonce pokládat na varnou desku. Pokud lze hrnec dávat na varnou desku, můžete v něm některé ingredience nejprve krátce osmahnout na plotýnce, než jej vložíte do elektrospotřebiče - ušetříte si tím zbytečné nádobí.
  5. I ten nejobyčejnější pomalý hrnec zvládne vařit při různých teplotních stupních podle vašeho nastavení - ověřte si, které teploty vybraný přístroj dokáže.
  6. Některé přístroje umí i opékat, vařit v páře nebo udržovat jídlo ve stálé teplotě, to se báječně hodí pro ty, kdo se opozdili s příchodem ke stolu.
  7. Při rozhodování si všímejte velikosti - některé typy by pro vás mohly být malé. Podstatná je velikost nádoby, ve které vaření probíhá.
  8. Pamatujte i na to, že pomalý hrnec nemusí být zrovna drobeček, proto si promyslete, kam ho umístíte. Zajímavé jsou tvary hrnce. Možná je pro vás lepší kulatý a vyšší, který zabere méně místa, nebo naopak nižší oválný, ale často prostorově objemnější.
  9. A ještě jedna zajímavá funkce - u některých hrnců lze nastavit časovač.

Na co si dát pozor při pomalém vaření

Máme pro vás několik tipů:

  • Především se řiďte pokyny výrobce pro váš konkrétní hrnec. Dobře si pročtěte návod.
  • Počítejte s tím, že z pomalého hrnce neodchází pára jako při běžném vaření, proto nepřidávejte příliš tekutiny
  • Hrnec zbytečně v průběhu vaření neotvírejte, protože tím ještě zpomalujete průběh vaření.
  • Pokud je vaše nádoba keramická, zacházejte s ní šetrně a nevystavujte ji prudkým změnám teploty.

Podívejte se, co dobrého uvařit v pomalém hrnci.

Komentáře

Další tipy a triky