Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se vaří z červené čočky. Můžete z ní připravit rychlá jídla pro malé děti, polévky a spoustu dalších dobrot
Zdroj: Top recepty

Pokud potřebujeme rychle připravit výživné a chutné jídlo, je červená čočka tou nejlepší volbou. Polévky a kaše z této čočky zachutnají i malým dětem. Jaké jsou nejoblíbenější recepty z této suroviny?

Červená čočka je lehce stravitelná luštěnina, plná důležitých vitamínů, minerálů a bílkovin. Můžeme si ji koupit buď celou nebo půlenou, konzumujeme ji až po krátké tepelné úpravě.

Výhody červené čočky 

Po červené čočce často sáhneme, když pospícháme a potřebujeme mít rychle uvařeno. Červená čočka je lehce stravitelná, přitom ji nemusíme před vařením namáčet. Ostatní luštěniny často namáčíme, abychom předešli nadýmání u strávníků a zároveň urychlili vaření. Tohle však červená čočka nepotřebuje, i bez namáčení je během 15 minut hotová. Protože nenadýmá, je vhodná i pro menší děti. K nakličování se nehodí (stejně jako půlený hrách).

Rychlé polévky z červené čočky

Polévka z červené čočky je pokrm, který máme hotový během chvilky. Čočka může být hlavní surovinou nebo se přidává do dýňové (Hokkaido), mrkvové, bramborové a zeleninové polévky. Čočka je zahustí a během chvilky se rozvaří. 

Červená čočka jako hlavní jídlo

Protože se červená čočka velmi rychle rozváří, je zvlášť vhodná na přípravu kašovitých pokrmů. Její výrazná barva vařením sice ztrácí na intenzitě, ale když k ní přidáme stejně barevné potraviny, zase získá krásnou barvu. Chutí a barvou se k ní hodí dýně Hokkaido, mrkev i koření Kari. Červenou čočku můžeme dochutit klasicky česnekem, majoránkou a osmahnutou cibulkou nebo k ní můžeme přidat exotické koření a připravit  třeba indický čočkový dhal.

Karbanátky z červené čočky

Červená čočka je dobrým základem pro různé karbanátky a protože se při vaření sama rozpadá, nemusíme ji ani mixovat. Po uvaření ji necháme zchladnout a doplníme dalšími surovinami podle jednotlivých receptů, obvykle přidáváme vajíčka, strouhanku a koření. Karbanátky smažíme buď na pánvi na oleji nebo je pečeme v troubě. Při pečení v troubě můžeme zvolit variantu postupu se sníženým obsahem tuku. V tom případě karbanátky narovnáme na plech na pečící papír. Během pečení je jednou otočíme. Ke konci pečení je potřeme olejem a pak už jen krátce dopečeme.

Placky a placičky z červené čočky

Placičky a karbanátky z červené čočky nám budou chutnat s bramborami, s bramborovou kaší nebo s bramborovým salátem. Můžeme je připravit k rajské omáčce nebo je konzumovat s pečivem. Oblíbené jsou vegetariánské burgery. Je pohodlné si je vzít na výlet, do práce nebo je dát dětem na svačinu do školy. Pokud jich upečeme více, můžeme je zmrazit a podle potřeby odebírat. Stačí krátké ohřátí v mikrovlnné troubě.

Pomazánky z červené čočky

Na pomazánku nám stačí menší množství uvařené čočky. Protože má červená čočka po uvaření kašovitou konzistenci, není nutné mixování. Osolíme, ochutíme, zamícháme nebo rozmixujeme a máme hotovo. Pro děti připravujeme chuťově jemnější pomazánky, pro dospělé přidáváme pikantnější koření. 

I když je červená čočka o něco dražší než obyčejná, přesto se jedná o velmi levnou surovinu. Za málo peněz získáme chutnou a výživnou luštěninu pro časté a pohotové využití v kuchyni.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli