Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bylo by velikou škodou užívat si chuť sezónního ovoce jen v době jeho zrání. Zavařením si ho uchováte také na zimní období, kdy je ovoce v obchodech bez chuti i aroma. A jak postupovat při jeho zavařování?

Zavařit ovoce můžete na mnoho způsobů - v podobě marmelád, džemů, sirupů, přesnídávek, ale také kompotů nebo ve vlastní šťávě. Záleží pouze na vašich preferencích. Poradíme vám, jak snadno zavařovat nejen sezónní ovoce.

Jak se zavařuje ovoce

Zavařte si oblíbené ovoce a pochutnávejte si na něm až do další sezóny:

  1. Základem úspěchu je čistota. Udržujte i během zavařování čistou pracovní plochu i veškeré používané kuchyňské pomůcky, včetně utěrek a vašich rukou.
  2. Ovoce zavařujte co nejčerstvější, nejlépe ihned po jeho koupi nebo sběru. Plody důkladně omyjte a očistěte, případně vypeckujte nebo zbavte jadřinců.
  3. Také přeberte jednotlivé kusy – musí být zdravé a nepoškozené. Pomačkané kusy použijte k brzké spotřebě, například do bublaniny.
  4. Do předem připravených, tedy sterilizovaných sklenic, opatrně pěchujte ovoce tak, aby mezi jednotlivými kousky bylo co nejméně místa, zavařením se totiž jejich objem zmenší.
  5. Nyní připravené sklenice dolijte asi 1,5 cm pod víčko vodou svařenou s cukrem (cukerným roztokem), kdy poměr cukru a vody určuje druh ovoce. Kyselejší ovoce snese větší množství cukru než to sladké.
  6. Pozor, ovoce musí být ve sklenici celé ponořené a přidat k němu můžete také koření. Hřebíček i celá skořice dodají nezaměnitelnou chuť hruškovým a jablečným kompotům.
  7. Samotné zavařování pak musí být při teplotě alespoň 80 °C, aby ovoce prošlo potřebnou tepelnou úpravou. Podle druhu a tvrdosti plodů zavařujte po dobu 15–30 minut.
  8. Ověřit správně zavařené ovoce lze snadno – otočte sklenice víčkem dolů. Pokud neprotékají, vše je v pořádku. Druhou možností je kontrola víčka, které by mělo být prohnuté směrem do sklenice.

Nezapomeňte si vychladlé sklenice označit typem zavařeniny, ale také datem, kdy jste zavařovali. Skladování je pak ideální v suchu a temnu. Vyzkoušejte lahodné brusinky z rybízu podle videoreceptu, které skvěle doplňují slané i sladké pokrmy.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více