Jak se zavařuje ovoce? Postup poradí začátečníkům a osvěží paměť zkušeným
Bylo by velikou škodou užívat si chuť sezónního ovoce jen v době jeho zrání. Zavařením si ho uchováte také na zimní období, kdy je ovoce v obchodech bez chuti i aroma. A jak postupovat při jeho zavařování?
Zavařit ovoce můžete na mnoho způsobů - v podobě marmelád, džemů, sirupů, přesnídávek, ale také kompotů nebo ve vlastní šťávě. Záleží pouze na vašich preferencích. Poradíme vám, jak snadno zavařovat nejen sezónní ovoce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se zavařuje ovoce
Zavařte si oblíbené ovoce a pochutnávejte si na něm až do další sezóny:
- Základem úspěchu je čistota. Udržujte i během zavařování čistou pracovní plochu i veškeré používané kuchyňské pomůcky, včetně utěrek a vašich rukou.
- Ovoce zavařujte co nejčerstvější, nejlépe ihned po jeho koupi nebo sběru. Plody důkladně omyjte a očistěte, případně vypeckujte nebo zbavte jadřinců.
- Také přeberte jednotlivé kusy – musí být zdravé a nepoškozené. Pomačkané kusy použijte k brzké spotřebě, například do bublaniny.
- Do předem připravených, tedy sterilizovaných sklenic, opatrně pěchujte ovoce tak, aby mezi jednotlivými kousky bylo co nejméně místa, zavařením se totiž jejich objem zmenší.
- Nyní připravené sklenice dolijte asi 1,5 cm pod víčko vodou svařenou s cukrem (cukerným roztokem), kdy poměr cukru a vody určuje druh ovoce. Kyselejší ovoce snese větší množství cukru než to sladké.
- Pozor, ovoce musí být ve sklenici celé ponořené a přidat k němu můžete také koření. Hřebíček i celá skořice dodají nezaměnitelnou chuť hruškovým a jablečným kompotům.
- Samotné zavařování pak musí být při teplotě alespoň 80 °C, aby ovoce prošlo potřebnou tepelnou úpravou. Podle druhu a tvrdosti plodů zavařujte po dobu 15–30 minut.
- Ověřit správně zavařené ovoce lze snadno – otočte sklenice víčkem dolů. Pokud neprotékají, vše je v pořádku. Druhou možností je kontrola víčka, které by mělo být prohnuté směrem do sklenice.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nezapomeňte si vychladlé sklenice označit typem zavařeniny, ale také datem, kdy jste zavařovali. Skladování je pak ideální v suchu a temnu. Vyzkoušejte lahodné brusinky z rybízu podle videoreceptu, které skvěle doplňují slané i sladké pokrmy.
Komentáře