Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak si poradit s překynutým těstem? Pomoc je snadná. Začátečníkům poradíme, jak na to
Zdroj: Pixabay, Marijana

Kynuté těsto je skvělou možností nejen na přípravu různých koláčů a buchet, ale i slaných rohlíků a dalamánků. Před tvarováním zvoleného pečiva musí těsto dobře nakynout, po vytvarování kousků ho ještě necháme krátce dokynout a upečeme v předehřáté troubě. Co když jsme ale nechali těsto překynout?

Dobře vykynuté těsto má přibližně dvojnásobný objem než na začátku. Je na pohled pěkně hladké. Když do něj zatlačíme prst, tak se prohlubeň pomaličku vrátí do původního stavu a vyrovná. 

Jak si poradit s překynutým těstem

To, jak rychle bude těsto vykynuté, závisí na několika okolnostech. Především na teplotě surovin, ze kterých jsme těsto připravili, na kvalitních kvasnicích i řádně připraveném kvásku, a také na teplotě okolí. 

  • Pokud se těsto po zatlačení prstu již nevrací do nakynuté podoby, je překynuté. Jeho vzhled již není tak pěkný. 
  • A jak si s těstem poradit? Jednoduše ho promícháme a necháme znovu dokynout. Těsto můžeme lehounce poprášit před mícháním moukou, ale není to nutné. Po dokynutí ho zpracujeme podle plánu - např. z něj vytvoříme koláčky, které upečeme.
  • Tip: Když potřebujeme od těsta někam na chvíli odejít, a máme starost, aby nám mezitím nepřekynulo, jednoduše ho před odchodem znovu promícháme. Tím kynutí o něco prodloužíme a předejdeme překynutí. 

A co dobrého z kynutého těsta upéct? Třeba výborné koláčky, s postupem poradí následující video:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky