Jak si vylíhnout kuřátka v líhni? Poradíme postup krok za krokem
V poslední době se mnoho lidí vrací k chovu slepic. To má spoustu výhod. Slepičky se postarají o zbytky z kuchyně, které bychom jinak vyhodili, a na oplátku nám snáší vajíčka. Často to začíná několika kusy drůbeže a končí líhnutím kuřátek v líhni.
Samozřejmě můžeme nechat slepici sednout na vajíčka a nechat ji vyvést kuřátka, mnohdy to ale přináší spoustu komplikací a tak je snazší si vylíhnout kuřátka v líhni. Jak postupovat, to poradíme v tomto článku.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylíhnout kuřátka v líhni
V první řadě je třeba si zajistit kvalitní líheň. S výběrem může poradit zkušený chovatel nebo různá internetová fóra. Dále potřebujeme vhodná násadová vejce. Ta musí být čistá, nepříliš velká ani malá, ne starší než 7 dní. Špinavá vejce nikdy neomýváme vodou. Buď je nasucho otřeme nebo je raději vyřadíme. Vejce by měla být skladována v chladu, ale ne v lednici, špičkou dolů.
- Líheň zapneme 12–24 hodin předem a nastavíme teplotu na 37,7 °C. Nalijeme vodu do příslušného místa a vejce přemístíme do pokojové teploty.
- Vejce si označíme obyčejnou tužkou na boku, protože je budeme v průběhu líhnutí otáčet a díky značce se budeme lépe orientovat.
- Vejce umístíme do líhně špičkou dolů.
- Minimálně 2x denně vejce otáčíme, kontrolujeme teplotu a doléváme podle potřeby vodu tak, aby byla vlhkost 55–65 %.
- Šestý až sedmý den vejce prosvítíme a vyřadíme ty, ve kterých se nezačalo vyvíjet embryo. Někteří chovatelé prosvěcují ještě 18. den.
- Od 19. dne snížíme teplotu na 37,2 °C a zvýšíme vlhkost na 65–75 %.
- 21. den se nám začínají klubat kuřátka, ale jejich pípání můžeme slyšet už dříve. Kuřátko po vylíhnutí necháváme v líhni dokud neoschne a až potom ho přemístíme. Líheň otevíráme co nejméně, abychom neodvětrali vlhkost, díky které se kuřátka lépe dostávají ze skořápky.
Líhnutí drůbeže se liší podle druhu. Jiné teploty, vlhkost i čas potřebuje vodní drůbež nebo krůty. Je ale krásné pozorovat nově vznikající život a radovat se z chovatelských úspěchů i z produkce vajec i masa.
Komentáře