Jak silné má být těsto na linecké cukroví nebo na linecké sušenky
Linecké těsto se skládá z hladké mouky, másla, cukru a žloutků. Patří mezi nejoblíbenější těsta, protože se z něj dá připravit nespočet různých tvarů cukroví. Při rozvalování, vykrajování a pečení je síla těsta důležitá - jen tak dosáhneme kýženého výsledku.
Těsto na cukroví, které má nejširší možnosti využití - přesně to je linecké. Základem kvalitního těsta je stejná teplota všech surovin. Důležité je zpracování bez zbytečného zahřívání, co nejméně podsypávat moukou a péct jen dorůžova.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak silné má být těsto na linecké cukroví
Těsto musíme nechat odležet v chladu, pak půjde dobře rozválet:
- Na slepované tvary má být těsto na sílu stébla - což jsou 3 mm.
- Na tvary bez slepování (sušenky) je zapotřebí tloušťka těsta 5 mm.
Jak uhlídat tloušťku těsta při válení
Abychom měli těsto všude stejně silné, položíme na kraje těsta špejle, válečkem po nich přejíždíme a jen mírně přitlačujeme. V současnosti můžeme koupit váleček s nástavci, kde si sílu těsta zvolíme na stupnici. Nestejně silný plát těsta způsobí, že tvary budou mít různý stupeň upečení, to znamená i barvy.
Jak na přípravu lineckého cukroví, to vám poradí náš videorecept:
Komentáře