Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česnek má v naší kuchyni důležité místo, potřebujeme ho velmi často při dochucování jídel. Některá by bez něj správně nechutnala. Výborný je v oblíbených polévkách, přidáváme ho do karbanátků a bramboráků. Topinky bez něj si těžko představíme, stejně tak určité pomazánky.

Česnek se snadno skladuje a je poměrně trvanlivý. Nicméně když se přehoupne leden a blíží se jaro, snadno se stane, že česnek začne rašit. Z jednotlivých stroužků, i když jsou stále v palici, začnou vyrůstat nové kořínky a také výhonky. Tímto způsobem se česnek znehodnocuje. Víte, jak klíčení předejít?

Jak předejít klíčení česneku

Česnek začíná klíčit v nevhodných skladovacích podmínkách. Máme pro vás několik tipů.

  • Koupený česnek zbytečně dlouho neskladujeme. Raději ho brzy spotřebujeme a podle potřeby si zase koupíme čerstvý.
  • Jakmile se česnek dostane do tepla a vlhka, klíček na sebe nenechá dlouho čekat. Opačné prostředí je proto vhodnější, česnek správně skladujeme v chladu a suchu.
  • Určitě paličky nenecháváme v igelitovém nebo mikrotenovém sáčku - důležité je, aby kolem česneku volně cirkuloval vzduch.
  • V blízkosti česneku by neměly být produkty, které uvolňují ethylen (jablka, rajčata, brambory).

Co s rašícím česnekem

Můžeme ho použít do jídla, které tepelně upravujeme. Chuť pokrmu se nezmění. Tam, kam je potřeba dát česnek syrový, raději dáme česnek nenarašený, bez klíčku, protože by jinak došlo k mírnému pozměnění chuti.

Podle následujícího videoreceptu si můžete uvařit báječnou česnekovou polévku.
Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky