Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kořenová zelenina tvoří důležitou složku naší výživy. Když tuto zeleninu sklidíme nebo koupíme, je krásně svěží, ale všichni dobře známe nevzhlednou a povadlou zeleninu, ve kterou se brzy promění, a na kterou již nikdo nemá valnou chuť.

Z kořenové zeleniny nejčastěji konzumujeme mrkev, petržel, celer, různé řepy a ředkve či ředkvičky. Obecně platí, že čím jsou jednotlivé kusy větší, tím déle si zachovají svěžest, protože v sobě mají více vody. Zároveň vadnutí je rychlejší, pokud na zelenině ponecháme nadzemní části - proto je vždy co nejdříve odstraníme.

Pokud se jedná o kořenovou zeleninu, kterou jste sami sklidili, máte již zřejmě s jejím skladováním zkušenosti. Doplníme několik obecných rad.

  • Během sezóny zeleninu sklízejte tak, aby nemusela zbytečně čekat na spotřebu. Nechte ji růst co nejdéle.
  • Sklizeň neprovádějte při horkém poledním počasí, ale raději ráno nebo později odpoledne.
  • Sklizenou zeleninu zbavte nadzemních částí a uložte ji do chladna
  • Pokud ji brzy spotřebujete, vydrží pěkná. Když ale očekáváte, že hned tak na řadu nepřijde, raději ji nějakým způsobem zpracujte, aby nedocházelo k vadnutí a ztrátě kvality.
  • Jednoduchým způsobem uložení je mražení, mražená zelenina si uchovává chuťové a výživové vlastnosti ve vysoké kvalitě.
  • Zeleninu můžete také zavařit, usušit nebo nechat kvasit (kvašená zelenina).
  • Pokud k tomu máte vhodné podmínky, můžete zeleninu uložit do písku nebo založit do zeminy.

Jak skladovat koupenou zeleninu

Zřejmě všichni máme zkušenost s koupenou mrkví, která dlouho nevydrží, ale některé druhy zeleniny jsou skladovatelné lépe. Opět pro vás máme několik tipů.

  • Pro přímou spotřebu kupujte jen to, co opravdu brzy spotřebujete, a to navzdory výhodným akcím.
  • Kupujte pouze kvalitní zeleninu a vyhýbejte se takové, která už "má namále". Co je platné, když ji výhodně koupíte, ale pak polovinu vyhodíte.
  • Mají zrovna levnou a krásnou mrkev? Pokud ji během krátké doby nesníte, zmrazte si ji do zásoby. Nakrájejte ji nebo nastrouhejte a uložte do balíčků na jedno použití.
  • Koupenou kořenovou zeleninu zbavte nadzemních částí a uložte ji do chladna.
  • Pokud si všimnete poškozených kusů, co nejdříve je spotřebujte. Kusy, které jsou ale napadené hnilobou nebo plísní hned odstraňte a zlikvidujte.
  • Dobrým pomocníkem při skladování je lednička nebo chladná komora.
  • Déle vydrží celer, můžete ho koupit, i když víte, že bude potřeba až další týden. Pokud jej plánujete dát syrový do pomazánky, vydrží, ale jestli plánujete např. salát z vařeného celeru, můžete jej rovnou zmrazit. Uchová si tak nejvyšší kvalitu.
  • Kratší dobu vydrží ředkvičky, měli byste je spotřebovat co nejdříve po nákupu.
  • Mrkev nebo jinou kořenovou zeleninu uchováte déle svěží, když ji zabalíte do vlhké utěrky (nebo jiné navlhčené látky).
  • Zeleninu umyjte až před konzumací - pokud ji umyjete hned, mohla by začít zahnívat.
  • Kořenovou zeleninu můžete také postavit do nádoby s vodou, do polohy, ve které rostla na záhoně. Vodu pravidelně vyměňujte.
  • Tip: I v zimě snadno získáte nať z kořenové zeleniny, když její odříznutý vršek postavíte na talířek s vodou (celer, kořenová petržel). Vodu je potřeba pravidelně měnit.
Podívejte se, jak vrátit zelenině svěžest. Postup popsaný u červené řepy je obdobný i u dalších druhů kořenové zeleniny.
Na závěr pro vás máme ještě tip na výtečnou pomazánku ze syrového celeru a mrkve. Právě tato pomazánka představuje jeden z důvodů, proč kořenovou zeleninu uchovávat i v čerstvém stavu

 

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky