Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salát, ať už hlávkový, ledový i římský, se dá běžně koupit i během zimního období. Při správném skladování prodloužíme jeho trvanlivost. Víte, jak mu zachovat co nejvyšší kvalitu až do spotřeby? Máme pro vás několik rad.

Během sezóny si leckterou zeleninu vypěstujeme sami, ale v zimě si rádi něco přikoupíme. Salát nás láká svou svěžestí, křehkostí a příjemnou chutí. Výtečně se hodí ke zdobení jídel, zvlášť ledový salát vydrží dlouho svěží a výborně se hodí také do baget a k přidání do salátů.

Jak zacházet s koupeným salátem

Koupený salát je nejlepší spotřebovat co nejdříve po nákupu, přestože má delší trvanlivost. Máme pro vás několik tipů.

  1. Hlávkový salát ponechte v původním obalu a vyjměte ho z něj až krátce před spotřebou.  Pokud má vaše chladnička přihrádku, ve které se dá regulovat vlhkost, nastavte ji na vyšší vlhkost a uložte do ní salát v původním obalu.
  2. Zásadně saláty nemyjte hned po nákupu, ale teprve před použitím. Po umytí by na salátu zůstala přebytečná voda a byl by náchylný k vzniku a šíření plísní nebo bakterií.
  3. Stejně tak nechte krájení až na dobu, když to bude potřeba.
  4. V blízkosti salátu neskladujte produkty, které uvolňují více ethylenu (avokádo, jablka) - ten může způsobit, že některé produkty dozrávají a zároveň se mohou kazit rychleji.
  5. Doba trvanlivosti celých hlávek salátu závisí na čerstvosti koupeného produktu, proto se může lišit. Důležité jsou také skladovací podmínky před nákupem i po nákupu.
  6. Pokud je náš salát ovadlý, můžeme ho nechat 15–20 minut máčet v ledové vodě. Pak ho opláchneme pod tekoucí studenou vodou a necháme okapat. Můžeme použít také odstředivku na salát, jedná se o jednoduchou, užitečnou a levnou pomůcku do kuchyně. Oživený salát co nejdříve spotřebujeme.

Trhané listy (rukolu, polníček, salátové listy, špenát) skladujeme také v původním obalu a zbytečně ho neotvíráme. Chráníme listy před zbytečnou vodou. Po otevření používáme ke skladování původní sáček, který sepneme sponkou. 

Zdroj informací: Emily Moyer, víceprezidentka pro dodržování předpisů a globální bezpečnost potravin Mezinárodní asociace čerstvých produktů.

Komentáře

Další tipy a triky