Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslo je v kuchyni nepostradatelnou surovinou. Pokud pravidelně pečeme domácí moučníky, koupenou čtvrtku másla spotřebujeme rychle. Jestliže ale tak často nepečeme, máslo máme doma několik dní. Jak ho správně skladovat?

Nejen při pečení nespočtu moučníků, ale i při smažení, výrobě jíšky, mazání pečiva a dalších činnostech v kuchyni potřebujeme máslo. To kupujeme v obchodech nejčastěji v alobalu, můžeme si ho však pouze ze smetany s vysokým obsahem tuku vyrobit doma sami.

Jak skladovat máslo v lednici

Nejčastější způsob skladování másla je v lednici. Můžeme ho skladovat v obalu, ve kterém jsme ho koupili, případně ho přemístit do máslenky či plastové, uzavíratelné dózy. Pro co nejdelší trvanlivost je důležité zamezit přístupu vzduchu k máslu. Skladujeme ho spíše v zadní části lednice, kde je teplota stabilní. Nevhodné je umístit máslo do dveří, kde při otevírání teplota více kolísá.

Jak skladovat máslo mimo lednici

Ve speciální máslence můžeme máslo skladovat i mimo lednici, a to až dva týdny. Máslenku umístíme mimo dosah jakéhokoliv tepelného zdroje, jako je například sporák či trouba, nejlépe na tmavší a chladnější místo, kde teplota nepřesahuje 21 °C. Největší výhodou tohoto způsobu skladování je to, že je máslo stále měkké. Můžeme si ho tedy ihned mazat na chleba a nemusíme čekat dlouhé chvíle, než máslo povolí.

Jak skladovat máslo v mrazáku

Nejdéle nám máslo vydrží v mrazáku, uvádí se až jeden rok. Tento způsob skladování přijde k ruce, kupujeme-li máslo ve větším počtu ve slevových akcích. Do mrazáku ho ukládáme ihned po nákupu v původním balení a opět skladujeme na takovém místě, kde budou nejmenší teplotní výkyvy, tedy v zadní části mrazáku. Před použitím máslo necháme povolit v lednici. Jednou rozmražené máslo již znovu nemrazíme.

Máslo rozhodně nesmí chybět při vánočním pečení. Zkuste letos udělat kromě tradičního cukroví i nugetové špičky podle našeho návodu. Potřebujeme jen pár surovin, příprava je rychlá, snadná a můžeme si je vychutnávat ihned po ztuhnutí.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky