Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak skladovat ořechy ve skořápce? Při dobrém uložení jsou trvanlivou konzervou a vydrží déle než vyloupané
Zdroj: Pixabay

Vlašské ořechy jsou výborným produktem z našich zahrad - jsou velmi výživné, chutné a zdravé. Konzumovat se dají bez úprav (pouze vyloupané) i tepelně upravené. Hodí se do slaných i sladkých jídel.

Základem je ořechy správně usušit. Dobře vysušené ořechy jsou trvanlivé, při dobrém uložení vydrží určitě rok i déle. Pokud nemáme vhodný prostor ke skladování, tak je raději vyloupeme a zmrazíme nebo zavaříme. Kratší dobu se dají skladovat "jen tak", třeba ve velké sklenici. Při delším skladování jader se ale do nich mohou dostat škůdci nebo vlhkost.

Jak skladovat ořechy ve skořápce, aby vydržely

Stačí se řídit několika jednoduchými pravidly, které známe od našich babiček, a uskladnění ořechů pro nás bude snadné. Nezkušeným sběračům ořechů se může stát, že nadšeně donesou koš ořechů, uloží je bez sušení do krabice a za několik dnů si všimnou, že jsou ořechy plesnivé. Tomu snadno předejdeme správným prosušením ořechů hned po sklizni.

  • Usušené ořechy skladujeme na suchém a vzdušném místě.
  • Chráníme je před vlhkem, mrazem a před útoky hlodavců.
  • Vhodné není ani příliš teplé místo (v blízkosti zdroje tepla).
  • Osvědčily se dřevěné nebo plastové bedny, které narovnáme na sebe. Ořechy v nich již nemusí být v jedné vrstvě (jako byly při sušení), ale naopak - bedny zcela naplníme.
  • Výhodou beden je, že mají po stranách otvory a díky nim jsou vzdušné, na rozdíl od uzavřených papírových krabic.
  • Bedny rovnáme nejlépe na stůl nebo do otevřených polic - nebudou pak od země chytat vlhko, navíc se k nim myši (pokud by se nějaká přece objevila) dostanou s obtížemi. 
  • Vhodné jsou i prodyšné pytle (např. síťované, ve kterých se prodává cibule), po naplnění je zavěsíme v chladné a suché místnosti, na vzdušném místě.
  • Když jdeme kolem pytle s ořechy, tak je můžeme protřepat. Má to smysl brzy po usušení, později to je již zbytečné.

Vlašské ořechy nám dávají mnoho možností, co z nich připravit dobrého. Velmi oblíbené jsou různé ořechové moučníky a sladké dobroty, příkladem jsou skvělé ořechovo-kávové řezy. S jejich přípravou nám pomůže názorné video:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář