Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česnek patří mezi oblíbené druhy cibulové zeleniny, které si můžeme vypěstovat na zahradě. Je skvělý a nepostradatelný k dochucení celé řady výtečných jídel, hodí se i do některých polévek, především luštěninových a zeleninových.

Česnek pěstujeme ze stroužků, které můžeme vysadit do půdy buď co nejpozději na podzim (zimní odrůdy) nebo brzy na jaře (jarní odrůdy). Větší výnos lze očekávat po podzimní výsadbě. Česnek je mrazuvzdorný a vyhovuje mu slunečné stanoviště. Naopak zamokřená půda není vhodná, protože vlhkost podporuje vznik houbových chorob - z toho důvodu česnek ani nezaléváme. Záhony udržujeme bez plevelů a opatrně je okopáváme.

Jak sklízet česnek 

Odhadnout správnou dobu sklizně je u česneku důležité, aby nepřezrál - tím by ztratil trvanlivost a kvalitu. 

  • Sklizeň česneku probíhá obvykle v druhé polovině července.
  • Česnek pěstujeme ve dvou typech odrůd - paličáky a nepaličáky. Každý typ nám dává poznat svou zralost trochu jinak, proto je potřeba znát typ česneku, který pěstujeme.
  • Česnek paličák vytváří květní stvoly, na jejichž konci vznikají pacibulky. Stvoly se u zralého česneku narovnají (nejdříve jsou stočené, později se začínají vztyčovat - směřovat vzhůru). Tyto stvoly obvykle odstraníme, jakmile narostou, aby se rostliny zbytečně nevyčerpávaly jejich tvorbou, ale vždy je na několika rostlinách ponecháme, a to právě kvůli signalizaci zralosti. Kromě vztyčených stvolů ukazuje na čas sklizně i to, že rostliny ohýbají nať, žloutnou a zasychají jim konce listů. Česnek sklízíme postupně, jakmile dozrává, a to v rozmezí několika dnů.
  • Česnek nepaličák je vhodný ke sklizni, když se začne pokládat jeho nať.   
  • Česnek sklízíme vytažením ze země, nať ještě není přesušená a stačí zatáhnout. Obvykle to jde snadno rukou, ale pokud se nám to nedaří nebo sklizeň promeškáme, vezmeme si na pomoc kovovou lopatku nebo rýč.
  • Pokud česnek nesklidíme včas, cibule začnou ztrácet kvalitu, budou se "rozpadat" a trvanlivost bude snížená.
  • Pro sklizeň je ideální suché počasí, vlhko česneku neprospívá a sklizený při suchém počasí bývá trvanlivější.

Co se sklizeným česnekem

Sklizený česnek necháme před uložením dobře proschnout, podobně jako cibuli.

  • Rozložíme palice na suchém a vzdušném místě pod střechou, případně na půdě. 
  • Můžeme je také zavěsit ve svazcích.
  • Jakmile česnek dobře proschne, odstraníme lehce rukou suché vnější slupky, které samy odpadávají, kořínky i nať. S tím nám pomohou zahradní nůžky.
  • Proschlý česnek skladujeme na suchém a vzdušném místě - buď ho uložíme do bedniček nebo může zůstat zavěšený. Zavěsit ho lze buď ve svazcích nebo jednotlivé palice vkládáme do starších silonových punčoch - za každou paličkou uděláme uzlík a podle potřeby si jednotlivé dílky odstřihujeme.
Bez česneku by mnoho jídel nechutnalo tak, jak má. Několik stroužků dokáže správně dochutit bramboráky, česnekovou polévku i pikantní pomazánku. Česnek můžete upéct nebo využít na přípravu skvělého dresinku podle následujícího videoreceptu:

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky