Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkev je oblíbeným a často pěstovaným druhem kořenové zeleniny. Nejčastěji pěstujeme karotku, která je velmi chutná a vhodná pro brzkou sklizeň. Pozdní odrůdy poskytují větší výnos a hodí se pro zimní uskladnění. Poradíme, jak sklízet mrkev.

Mrkev (včetně karotky) vyséváme brzy na jaře, protože její klíčení trvá poměrně dlouho. Pěstujeme ji na humózních a lehčích půdách, čerstvé hnojení není vhodné. Jakmile začnou růst malé rostliny, brzy je musíme protrhat, jinak by neměly dostatečný prostor k růstu.

Jak sklízet mrkev

Máme pro vás několik rad:

  • Mrkev sklízíme probírkou průběžně přes celé léto a na podzim vytrháme všechny zbývající rostliny včas před příchodem prvních mrazíků.
  • Mrkev se snadno sklízí po dešti nebo po zalití, tehdy je půda vlhká a rostliny se dají snadno vytahovat. Ze suché země se vytahuje mrkev těžko.
  • Při průběžném protrhávání mrkev stačí vytáhnout za nať z půdy, vybíráme vždy ty největší kusy.
  • Pokud se stane, že utrhneme nať, ale nepodaří se nám mrkev vytáhnout celou, nevadí - necháme spodní část v zemi, nať brzy doroste a pak teprve mrkev sklidíme.
  • Při podzimní sklizni vytaháme již všechnu mrkev, jde to dobře např. rycími vidlemi. Dáváme pozor, abychom kořeny nepoškodili.
  • Sklizené mrkve očistíme od zeminy a ukroutíme jim nať. Pokud bychom nať ponechali, mrkev by brzy zvadla. Pěkné a velké kusy můžeme založit do písku, jako to dělaly naše babičky. Menší a poškozené kusy co nejdříve spotřebujeme nebo zmrazíme
Mrkev sice považujeme jen za "obyčejnou" zeleninu, ale pro naše vaření je nepostradatelná. Patří do polévek, nesmí chybět ve svíčkové omáčce, můžeme ji dusit, sušit nebo smažit, hodí se do pomazánek a můžeme ji přidávat do salátů.

                                                                                       

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky