Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak sklízet rybíz? Vyberte si jeden ze dvou způsobů sklizně nejpěstovanějšího drobného ovoce
Zdroj: Pixabay, Matthiasboeckel

Rybíz se snadno pěstuje, brzy plodí a přináší pravidelnou každoroční úrodu. Není divu, že ho najdeme téměř ve všech užitkových zahradách. Termín sklizně záleží na odrůdě, počasí i oblasti, ve které ho pěstujeme. Když se konečně kuličky rybízu krásně vybarví, nastává čas jejich sklizně.

Keříky rybízu pěstujeme buď na záhonech nebo uprostřed trávníku, v tom případě kolem nich udržujeme obdělané "kolečko". Občas k nim přihodíme trochu štěpek, aby jejich okolí nezarůstalo plevelem. Při pěstování rybízu v trávníku je sklizeň pohodlná, keře mají dostatek prostoru k růstu a zbytečně nestíní své okolí. Když přijde čas sklizně rybízu, vezmeme si stoličku a mísu nebo kyblík a pustíme se do trhání.

Dva postupy při sklizni rybízu

Rybíz sklízíme teprve v plné zralosti. Když je pěkně vybarvený, má příjemně nakyslou chuť.

  • Sklizeň v celých kranečkách (hroznech): Tento způsob použijeme, když rybízu nepěstujeme mnoho, zahradu nemáme hned u domu, máme času nazbyt (následující obírání zabere více času) a rybíz nebudeme hned zpracovávat. Výhodou je, že z rybízu zbytečně nevytéká šťáva. Kranečky trháme i pokud se chystáme rybíz pasírovat např. na marmeládu. Rybíz v kranečkách můžeme rozložit na plech a krátkodobě skladovat v ledničce. 
  • Sklizeň po kuličkách: Tento způsob je vhodný, když máme zahradu hned u domu a rybíz hned po donesení domů zpracujeme (na moučník nebo ke zmražení). Kuličky rybízu doma rychle propláchneme, nejlépe v menších dávkách pod sprchou, a necháme okapat (případně osušíme na utěrce). Pak ihned použijeme vhodným způsobem.

Tipy pro sklizeň rybízu

Rybíz se pěstuje v mnoha odrůdách, které se liší kvalitou, velikostí, chutí a dobou dozrávání plodů. Navíc rozlišujeme červený, bílý a černý rybíz.

  • Zaměříme se na dobře zralé plody. Dříve dozrávají plody na horních výhonech keřů. Plody schované níže dozrávají později, proto obvykle spodní výhony sklízíme o několik dnů později.
  • U černého rybízu je vhodnější sběr po kuličkách, protože jsou rozdíly ve zralosti i na jednotlivých kranečcích. Několik kuliček obvykle dozraje později. 
  • Červený rybíz neopadává, na keřích ho můžeme nechat plně dozrát a dokonce přezrát. Pouze postupně začne ztrácet kvalitu a sesychat. Když část rybízu na keřích ponecháme, bude se hodit ještě do různých moučníků i k přímé spotřebě. Přestože má nakyslou chuť, je velmi atraktivní pro malé děti.
  • Jakmile dozraje černý rybíz, brzy začne opadávat, proto je ho potřeba sklidit včas.
  • Trhání v žáru slunce není příliš příjemné, navíc se natrhané plody rychle přehřívají a ztrácí na kvalitě. Pokud máme možnost, sklízíme rybíz raději při mírnějším počasí.
  • Tip: Zapojte do sklizně celou rodinu. Jde to mnohem rychleji a pěkně se u toho povídá.

Natrhaný rybíz co nejdříve zpracujeme. Je skvělý do nejrůznějších moučníků a dezertů. A přestože se dobře mrazí a k dispozici ho pak máme po celý rok, dobroty z čerstvého rybízu jsou úplně nejlepší. Jednoduchou bublaninu můžete upéct podle následujícího videa.

 

 

Další tipy a triky