Jak šlehat krém nad párou? Opatrně, abychom žloutky nebo bílky neuvařili
Některé druhy krémů vyžadují šlehání v páře - obsahují totiž vejce, která by se rozhodně neměla zasyrova konzumovat. Obsahují totiž choroboplodné zárodky, které se zničí až tepelnou úpravou.
Krémy s vaječnými žloutky nebo bílky musí projít tepelnou úpravou, nicméně ne takovou, aby se bílky v páře uvařily. Taková příprava má svá pravidla, která je potřeba dodržet. Poradíme vám, jak na přípravu základního vaječného krému:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vyšlehat žloutky nad párou
Připravíme si kastrůlek s vodou a na něj posadíme misku, která se nesmí dotýkat vodní hladiny. Miska by neměla být menší než kastrůlek - pára z vařící vody nás může opařit. Žloutky šleháme s cukrem do nadýchané pěny. Jakmile začne klesat, je připravena k dalšímu zpracování. Po vychlazení pod mikrotenovou fólií (kvůli škraloupu) do směsi přidáme změklé máslo, popřípadě další dochucovací ingredience (vanilka, kakao, káva), a vyšleháme do krému.
Jak vyšlehat bílky nad párou
Dáme vařit vodu do kastrolu, na který posadíme mísu, která musí přesahovat okraje kastrolu kvůli unikající páře. Nezapomeneme na to, že bílkový sníh opravdu hodně nabyde. Do mísy nalijeme bílky a hned je začneme šlehat elektrickým mixérem nebo metlou. Postupně přidáváme cukr a šleháme tak dlouho, dokud sníh není pěkně pevný. Celou dobu hlídáme, jestli se nezačne srážet - v takovém případě ho již nelze zachránit a musíme začít znovu s novými bílky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Žloutkový krém využijeme k plnění dortů, řezů nebo při přípravě věnečků a eclairek. Bílkovým sněhem plníme kremrole; po zašlehání másla vznikne bílý krém, který můžeme libovolně dochutit a zacházet s ním jako s každým jiným krémem.
Komentáře