Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak snadno odpeckovat třešně a višně. Jednoduché rady a tipy nám jejich přípravu výrazně urychlí
Zdroj: Pixabay

Krásně zralé třešně jsou výbornou surovinou na marmelády a džemy. Hodí se do koláčů, bublanin a dalších moučníků. Dokonce je můžeme sušit a používat místo rozinek. Poradíme, jak je snadno odpeckovat.

Nejjednodušší metodou je vzít nožík, každou třešeň nakrojit a pecičku odstranit. Tento způsob je zdlouhavý a brzy nás omrzí. Není ani zvlášť šetrný, protože z třešní vyteče hodně šťávy. Jsou ale i jiné možnosti.

Odpeckovávač se vyplatí

V obchodech jsou k dostání jednoduché odpeckovávače, se kterými se dobře pracuje a nejsou drahé. Raději třešně po odstranění pecek kontrolujeme, protože se může snadno stát, že některá pecka propadne a neoddělí se. Použití mechanického přístroje nám ušetří spoustu času a je docela zábavné.

Jak jednoduše odpeckovat třešně

Máme ještě další možnosti, jak pecky odstranit. Můžeme vyzkoušet všechny a vybereme si tu, která nám bude nejvíce vyhovovat: 

  1. Třešně, které jsou určené na marmeládu nebo džem, krátce povaříme a poté protlačíme přes cedník - pecky na něm zůstanou.
  2. Pecku můžeme z třešní vytáhnout pomocí kancelářské svorky (používá se na spojování papírů).
  3. Oblíbenou možností je položit třešeň na hrdlo úzké láhve a pomocí pevného brčka, kterým třešeň dolů prorazíme, pecku snadno odstraníme. Pecka sklouzne do láhve. Při tomto způsobu máme pod kontrolou odstranění každé pecky.
  4. Další používanou možností je třešně, položené na pevném prkýnku (buď jednotlivě nebo po více kusech), zmáčknout např. dalším prkýnkem (nebo třeba kastrolem), čímž třešně popraskají, a při lehkém zakroužení prkýnkem často i vyklouznou. My je pak pouze rychle vybereme.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli způsob, vypeckované třešně se v kuchyni budou hodit. Můžete se hned pustit do třešňové marmelády.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky