Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Zdroj: pixabay

Rozinky obsahují velké množství cukru, který časem krystalizuje a rozinky kvůli tomu ztvrdnou. Proto před použitím rozinky spaříme, aby plody znovu změkly a byly dobře poživatelné a chutné.

K rozpuštění cukru v rozinkách je třeba ponoření do nějaké kapaliny. Obvykle se používá voda či rum, ale stejně nám poslouží i džus, mléko, jiný alkoholický nápoj nebo šťáva. Když bude kapalina horká, bude proces rozpouštění cukru ještě rychlejší.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Rozinky

Rozinky nebo taktéž hrozinky jsou sušené bobule vinné révy. Rozinky se liší dle druhu vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Používají se hlavně do sladkých jídel a do moučníků.

Jak spařit rozinky

Rozinky propláchneme pod proudem vody, abychom je očistili a poté je vsypeme do misky, kde je zalijeme horkou vodou a necháme stát, třeba i celou noc. Dočkáme se vláčných a měkkých rozinek.

Jak rychle spařit rozinky

Když nás tlačí čas, rozinky pouze nasypeme do sítka a nad dřezem pozvolna přelijeme horkou vodou ohřátou v rychlovarné konvici. Po chvíli vodu slijeme a rozinky použijeme podle potřeby.

Rumové rozinky

Po rychlém spaření rozinky ještě můžeme máčet v rumu. Rozinky vložíme do sklenice, zalijeme rumem, uzavřeme a necháme alespoň pár hodin stát, ideálně v lednici. Nejen že se dočkáme změknutí rozinek, ale rozinky budou mít příjemné rumové aroma, které provoní řadu dobrot.

Oblíbené využití rozinek

Rozinky mají široké uplatnění, můžeme je použít do jablečného štrůdlu, vánočky nebo mazance. Přidáváme je do tvarohové nádivky do koláčů i žemlovky, nebo jako chutné sladidlo na ovesnou kaši k snídani.

Následující video ukáže názorně postup přípravy taženého jablečného štrúdlu s rozinkami namočenými v rumu

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky