Jak špikovat maso? Není to nic pracného a výsledkem je báječně šťavnaté maso
Nejčastěji špikujeme takové maso, které má tendenci se během dlouhého pečení vysoušet. Patří sem maso králičí, ale také zvěřina. Špek se během pečení rozpouští a tuk se pomalu vstřebává do masa. Maso potom není vysušené.
Použijeme-li kvalitnější špek, třeba z mangalice (plemeno), ochutíme tak celý kus masa. Takové maso bude nejen šťavnaté, ale také chutnější. Špikujeme špekem nebo slaninou pokrájenou na hranolky, která je ztuhlá z lednice nebo úplně zmrzlá. Pak nám práce půjde hezky od ruky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak špikovat maso
Špikovat můžeme také uzeným bůčkem nebo klobásou. Špikované maso během pečení převezme typické aroma toho, čím špikujeme.
- Pokrájíme špek na hranolky tak, abychom na jednom konci měli špičku. Touto stranou budeme špek vpravovat do masa a díky špičce to půjde lépe.
- Tenkým a dlouhým nožem uděláme do masa kapsičky a do nich vložíme špek.
- Dbáme na to, aby větší část špeku zůstala v mase.
- Maso upečeme tak, jak jsme zvyklí.
Pokud nepotřebuje obohatit maso o šťávu, můžeme špikovat i jinými surovinami. Nejčastěji se špikuje okurkou, mrkví, česnekem rozkrojeným na polovinu nebo bylinkami. U bylinek vybíráme ty s tužším stonkem, které půjdou do masa lépe vpravit.
Komentáře