Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přílohové hlávkové zelí k masu a knedlíkům - to není úplně snadná disciplína. S našimi radami to ale zvládnete hravě
Zdroj: Toprecepty.cz

Hlávkové zelí je výbornou teplou přílohou k pečenému masu a knedlíkům. Jeho příprava má svá pravidla, a ne každý je zná. Přestože tuto přílohu milujeme, moc se nám nechce do jejího vaření. Raději si na skvělé zelí zajdeme třeba k babičce.

Aby bylo správně ochucené, nebylo rozbředlé ani tvrdé, to už vyžaduje nějaké kuchařské zkušenosti. Jako každé jídlo má příprava zelí svá pravidla, která doporučujeme dodržet. Proces většinou začíná u koupené hlávky zelí. Je jedno, zda koupíte bílé nebo červené, základ je totožný u obou.

Jak zelí nakrájíme a uvaříme

Příprava zelí by vám po vyzkoušení našeho postupu už neměla dělat problémy.

  1. Kupujeme pevné nepoškozené hlávky, doma obereme vrchní listy, čistou hlávku rozčtvrtíme a vyřízneme z ní košťály.
  2. Čtvrtiny zelí dobře opláchneme.
  3. Položíme je řezem na prkénko a ostrým větším nožem odřezáváme tenké nudličky.
  4. Pomůže nám také vhodný mechanický nebo elektrický krouhač.
  5. Nudličky zelí vložíme do hrnce, osolíme a ochutíme kmínem. Podlijeme vařící vodou.
  6. Vaříme mírným varem bez poklice, aby mohly vyprchat čpící látky. Vaříme jen do poloměkka. Pokud bychom vložili syrové zelí rovnou na cibuli s tukem, tuk by čpící látky pohltil a nepříznivě ovlivnil chuť. 
  7. Scedíme a necháme odkapat, vývar ze zelí zachytíme.
  8. Na tuku (olej, slanina, sádlo, husí sádlo apod.) usmažíme jednu nakrájenou cibuli do růžova, na ni vložíme okapané zelí, trochu osladíme a dusíme za podlévání vývarem ze zelí, vínem nebo vodou.
  9. Pokud zahušťujeme zelí jíškou, osmahneme hladkou mouku spolu s cibulí na tzv. cibulovou jíšku. Mouka se pak provaří během dušení zelí.
  10. Pokud zahušťujeme zelí bramborem, nastrouháme 1 větší brambor najemno a během dušení jej k zelí přidáme.
  11. Zelí dochutíme solí, cukrem a octem. Vše přidáváme po troškách a ochutnáváme.
  12. Další možnosti ochucení záleží na konkrétním receptu, zvyklostech a vaší chuti.

Naše návodné video vám s přípravou skvělého zelí pomůže:

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli