Jak správně rozpustit máslo, aby bylo tekuté a horké
Rozehřáté máslo je důležitou součástí různých těst. Přeléváme jím sladká jídla, potíráme jím buchty a koláčky po upečení, připravujeme na něm jíšku nebo ho využíváme při přípravě přepuštěného másla ghí.
Máslo rozpouštíme nejčastěji v mikrovlnné troubě. Už se nám zajisté každému stalo, že obsah hrnku vybuchl a znečistil vnitřek trouby. Jak nejlépe rozpustit máslo, aby bylo tekuté a horké? Poradíme vám, jak na to.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně rozpustit máslo
Je několik způsobů, jak toho dosáhnout:
- Mikrovlnná trouba musí být nastavena na 20–30 sekund. Je lépe rozpouštět máslo opakovaně a postupně při menší teplotě.
- V kastrůlku na plotně rozpouštíme máslo, pokud ho chceme opravdu horké - v tom případě ho hlídáme, aby se na dně nepřipálilo.
- Horkovzdušná trouba zajistí rozpuštění másla, pokud se v ní právě něco peče - postavíme kastrůlek s máslem na dno trouby.
- Ústřední topení má mnoho z nás. V zimě, když topení jede na vyšší výkon, stačí postavit na těleso kovovou misku s máslem a za pár minut je rozpuštěné.
- Vodní lázeň zajistí, že se máslo rozpouští pomalu a nemůže se přichytit na dno. Připravujeme ho, pokud jsme v časové tísni a máslo bychom jinak spálili.
- Přepuštěné máslo má příjemně oříškovou chuť, pokud ho zahříváme prudčeji a na dně kastrolu vznikne světle hnědý povlak.
Rozpuštěné máslo se hodí na přípravu máslové jíšky například do zeleninové polévky. Můžete se při tom inspirovat naším videoreceptem:
Komentáře