Jak správně smažit houby? Zbytečně nesolit, smažit pomalu a důkladně alespoň po dobu 20 minut
Houby se právě na smažení používají nejčastěji - ať je to v trojobalu jako řízek, ve vaječném nebo sýrovém těstíčku nebo jen posypané kořením na pánvi. Samotné houby jsou těžko stravitelné a v kombinaci se smažením mohou přivodit zdravotní problémy, proto je musíme smažit pomalu a delší dobu, alespoň 15–20 minut.
Na konci léta i po celý podzim rostou různé druhy hub a houbaři jich nosí domů plné košíky. Houby lze konzervovat, sušit a mrazit na zimu. Nejlepší houby jsou však ty, které hned po přinesení domů rychle tepelně zpracujeme a sníme.
Jak správně osmažit houby
Smažíme je obalené jako řízek nebo jen na tuku s kořením:
- Houby na řízky očistíme, pokrájíme na silnější plátky a připravíme si trojobal do misek. Plátky hub pak trošičku posolíme a okamžitě obalujeme - díky mírnému zvlhnutí působením soli na nich lépe drží mouka.
- Houby v těstíčku předem nesolíme - osolíme směs z vejce a mouky, do které je budeme namáčet. Sůl by na sebe navázala vodu, která by způsobila, že těstíčko po houbě sjede nebo se uvolní během smažení a odpadne.
- Houby bez obalování nesolíme ani nekořeníme předem. Klademe je do rozpáleného tuku, kde je opatrně překládáme a smažíme do požadované barvy. Na konci smažení houby posypeme kořením (sůl, kmín, pepř, bylinky), ještě párkrát prohodíme a hned servírujeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pár rad ke smažení hub
Dbáme na to, aby byly houby dostatečně tepelně upravené - smažíme je nejlépe po dobu 20 minut. Plátky hub je vhodnější krájet silné - asi 0,75 nebo 1 cm, jsou pak chutnější. Houby nesolíme - sůl z hub uvolní vodu, která způsobí, že obal při smažení odpadne a houby budou tuhé. Houby připravujeme vždy čerstvé a použijeme jen ty tvrdší - k opékání a smažení nejsou vhodné babky ani kozáci. Po smažení houby okamžitě servírujeme, jinak zvlhnou a nebudou křupavé.
Houby můžeme smažit i ve velmi malém množství tuku, což uvítají lidé se zdravotním omezením nebo s dietou. V našem videu se můžete podívat, jak houby správně opéct:
Komentáře