Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sychravé podzimní dny svádí k roztopení udírny, ve které můžeme vyudit své naložené kousky masa. Zkrátka domácímu uzenému se nic nevyrovná, látky v kouři dodají masu lahodnou vůni i chuť a zakonzervují ho.

Uzení kouřem je po staletí známý způsob konzervace, kousky masa díky tomuto procesu získají typickou vůni a chrání maso před napadením mikroorganismy. Uzené maso je navíc všestranná surovina, dokážeme z něj uvařit skvělé pokrmy.

Jak správně udit maso

Před uzením masa je třeba dodržovat několik zásad, díky kterým budete vytahovat z udírny dokonale šťavnaté kusy masa. Máme pro vás tři rady, které vám s postupem pomohou:

  1. Před uzením je třeba naložené maso vždy opláchnout pod tekoucí vodou od solného nálevu a nechat oschnout, nemělo by se udit vlhké.
  2. Budete-li udit maso teplým kouřem, dbejte na to, aby byla udírna dostatečně vyhřátá na teplotu cca 70–80 °C. Teprve poté maso zavěste do udírny.
  3. Důležitým krokem je taktéž výběr správného dřeva na uzení. Dřevo může ovlivnit jak aroma, tak i chuť masa. Vybírejte kusy především čisté, suché a bez listí či kůry. Nejčastěji se používá buk, dub, olše a ovocné stromy – například jabloň, třešeň a švestka. Nevhodné k uzení jsou jehličnany

V udírně dokážete vyudit naprosto jakékoliv maso a tyto voňavé pochoutky můžete proměnit v lahodný oběd, videonávod vám s tím poradí. V udírně dokážete přeudit i špekáčky, uzeniny díky tomu získají báječnou barvu i chuť.

 

Další tipy a triky