Jak snadno a rychle tvarovat donuty. Jednoduchý návod pro začátečníky
Americké donuty připomínají naše koblihy, ale mají typický tvar. Uprostřed koleček se nachází otvor, díky kterému se dobře drží. Usmažené donuty se zdobí polevami různých barev a příchutí, cukráři si s nimi opravdu vyhrají. Na polevě ještě bývá kontrastní posypka.
Velikost donutů je zcela ve vaší režii. Vytvarujte buď malé, skoro jednohubky, nebo pořádné, každému pak bude stačit jen jeden. Těsto musí být dobře vykynuté, krátce dokynout potřebuje i po vytvarování. Pak už se pusťte do smažení. Donuty jsou nejlepší čerstvé, stejně jako naše tradiční koblihy. Jsou ale tak dobré, že doma dlouho nevydrží.
Jak snadno tvarovat donuty
Na donuty si připravte kynuté těsto a po jeho vyknutí se pusťte do tvarování jednotlivých kousků.
- Vykynuté těsto rozdělte na stejné díly.
- Každý díl vymodelujte do tvaru kuličky, jde to snadno koulením těsta.
- Kuličky poté lehce zploštěte, aby vznikly kulaté placky.
- Nyní vykrájejte středy placek, na pomoc si můžete vzít hrdlo láhve nebo štamprle či vykrajovátko vhodné velikosti.
- Připravené kousky ještě nechte krátce dokynout a potom se pusťte do smažení. Usmažte donuty dozlatova z obou stran.
- Tip 1: I vykrojené nakynuté středy můžete usmažit a ještě horké obalit ve skořicovém cukru.
- Tip 2: Donuty můžete také upéct v troubě nebo v horkovzdušné fritéze. Budou pak méně mastné.
Komentáře