Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí jíšku se vyplatí připravit do zásoby, naše příští vaření pak bude rychlé a snadné. Poradíme, jak jíšku nejlépe uchovat
Zdroj: Toprecepty.cz

Domácí jíšku se vyplatí připravit do zásoby. Když jí uděláme větší množství než hned spotřebujeme, snadno ji uchováme na příště, tím si urychlíme a usnadníme další vaření. Poradíme, jak na to.

Jíšku připravíme podle osvědčeného receptu -  tuk a hladká mouka se dává v poměru 1:1. Jíšku mícháme při střední teplotě do žluté až červené barvy, podle toho, jak nám vyhovuje.

Jak uchovat jíšku

Hotovou jíšku necháme zchladnout. Pak ji lze přibližně na týden uschovat v chladničce bez ztráty kvality - uložíme ji ve sklenici nebo kelímku s víčkem. Z chladničky ji můžeme postupně odebírat. 

Další možností je jíšku zmrazit, v mrazničce vydrží asi půl roku. Pak už by tuk mohl žluknout. Mrazíme ji v pevných krabičkách s dobře těsnícím víčkem. Na krabičku si napíšeme název a datum výroby. Před použitím ji necháme povolit a do pokrmu ji nastrouháme. Strouháme přímo do vařící polévky nebo omáčky a necháme dobře provařit (15–20 minut).
Náš další článek poradí, jak připravit suchou jíšku. Bude se nám hodit, pokud si přejeme omezit příjem tuků ve stravě.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli