Zelené natě sklidíme před příchodem mrazíků. Poradíme, jak je nejlépe uchovat
Zelené natě z vlastní zahrady si můžeme dopřávat od časného jara až do podzimu. Před jídlem si jednoduše zajdeme pro to, co potřebujeme. Jenže jakmile začnou přízemní mrazíky, kvalita natí rychle klesá a některé se již k použití ani nehodí. Dokud je počasí příznivé, raději si připravíme dostatečné zásoby.
Zelené natě nejlépe rostou a mají tu správnou svěžest během jarních a podzimních měsíců. Tehdy bývá dostatek vláhy, kterou k růstu potřebují. Přebytky včas ukládáme. V létě, když je sucho, mnoho rostlin zasychá. Ale na podzim, dříve než se venku definitivně ochladí, můžeme ještě znovu sklidit pěkné natě a uložit si je na zimu. Jedná se především o pažitku, petržel, libeček, kopr a celerovou nať. Jistě si vzpomenete i na další druhy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak natě uchovat na zimu
Mnohé oblíbené postupy znaly i naše maminky a babičky:
- Mražení je snadný způsob a pokud máte místo v mrazničce, jedná se nejvýhodnější postup. Natě jemně nakrájejte a uložte tak, aby se daly pohodlně odebírat. Popsání obsahu balíčků je velmi praktické, jinak od sebe druhy těžko rozlišíte.
- Natě se dají velmi snadno sušit - ideálně v elektrické sušičce, která je zvládne usušit šetrně. Podívejte se, jak vybrat elektrickou sušičku.
- Oblíbenou metodou je nakládání do soli. Jedná se o jednoduchý postup, který natě spolehlivě zakonzervuje. Zavařování už je zbytečné.
- Populární a moderní metodou je zpracování natí do chutných pest.
- Naše babičky využívaly ještě jiné metody. Známé je např. nakládání kopru do sladkokyselého nálevu.
- Natě obvykle uchováváme odděleně podle jednotlivých druhů, ale dají se zpracovat také do chuťově vyladěných směsí, oblíbené a užitečné jsou domácí vegety. Směsi ukládáme obdobně jako pouze jeden druh - mrazíme je, sušíme a nakládáme do soli. Směsi mohou obsahovat i jiné typy zeleniny (především kořenovou, ale i košťálovou, cibulovou a plodovou).
Podívejte se, jak připravit domácí vegetu, která báječně nahradí tu kupovanou. V zimě ji určitě oceníte.
Komentáře