Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uchovat zeleninu co nejdéle čerstvou. Praktické tipy a rady, které se v domácnosti hodí
Zdroj: Pixabay

Ať už jsme zeleninu koupili, dostali nebo sami vypěstovali, musíme s ní dobře zacházet, abychom z ní měli co největší užitek. Náš článek přináší jednoduché rady a tipy, které nám pomohou při krátkodobém skladování zeleniny v domácnosti.

Jak nejlépe uchovat zeleninu a brambory

Zelenina je nejchutnější a nejhodnotnější co nejdříve po sklizni. Pokud ji nespotřebujeme hned, uložíme ji šetrným způsobem, při kterém si zachová svěžest co nejdéle. Prostor k uložení by měl být především vzdušný, aby zelenina nezačala zahnívat. Očistíme ji od zeminy, ale neumýváme.

  1. Ředkvičky, které jsme sklidili na zahradě, zbavíme co nejdříve natí. Pokud je neodstraníme, budou bulvičkám odebírat vlhkost. Poté je uložíme na chladné místo (můžeme využít ledničku).
  2. I mladá mrkev, kořenová petržel a ostatní kořenová zelenina si zachovají déle svěžest, pokud jim odstraníme nať - platí pro ně to samé jako pro ředkvičky.
  3. Kořenová zelenina má raději větší vlhkost, proto jednou z možností uskladnění je uložení do vlhkého písku.  
  4. Před použitím kořenovou zeleninu na chvíli ponoříme do misky s chladnou vodou, aby znovu získala svěžest. 
  5. Pokud větší bulvu celeru nespotřebujeme naráz, zbývající část jednoduše uskladníme pomocí alobalu - celer zabalíme a umístíme do ledničky. 
  6. Rajčata uchováme nejlépe při pokojové teplotě. Postupně budou ještě více červenat a dozrávat. Při uskladnění v ledničce ztrácejí příjemnou chuť.
  7. Do ledničky není třeba dávat ani papriky a okurky. Papriky budou při pokojové teplotě pomalu zrát, některé odrůdy se postupně vybarví.
  8. Zelí vydrží dlouho čerstvé na chladném a vzdušném místě, pěkné a pevné hlávky mají velmi dobrou skladovatelnost.
  9. Hlávkový salát při pokojové teplotě velmi rychle vadne. Raději hlávky narovnáme do nízké plastové nádoby s trochou chladné vody (1 cm) - kořeny a okrajové listy odstraníme, nádobu umístíme do chladna. 
  10. Listovou zeleninu, špenát, mangold, rukolu a další druhy, uložíme do chladna, nejlépe do ledničky.
  11. Do vody lze postavit spodní část květáku a brokolice, zůstanou pak déle svěží. Vodu pravidelně měníme, aby nedocházelo k zahnívání. 
  12. Brambory skladujeme vždy ve tmě, jinak nám začnou zelenat - vložíme je do papírového sáčku nebo krabice (do víka vytvoříme dírky) nebo přikryjeme kartonem či prodyšným pytlem od brambor. 
  13. Cibuli a česnek skladujeme v suchu, temnu a chladnu, ledničku nepotřebují. Postačí pootevřený papírový sáček. 
  14. Uloženou zeleninu pravidelně kontrolujeme, poškozené nebo kazící se části co nejdříve odstraňujeme. 
  15. Výhodné je využít mražení, které zachová živiny a dobrou kvalitu zeleniny určené k tepelné úpravě. Některé druhy nemrazíme např. hlávkový salát nebo ředkvičky. Jak nejlépe využít přebytek ředkviček, poradí náš další článek.

Zelenina je důležitou součástí našeho jídelníčku - čím více si jí dopřejeme, tím lépe. Na našem webu se můžeme nechat inspirovat oblíbenými zeleninovými recepty pro každé roční období.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky