Jak uchovat zeleninu co nejdéle čerstvou. Praktické tipy a rady, které se v domácnosti hodí
Ať už jsme zeleninu koupili, dostali nebo sami vypěstovali, musíme s ní dobře zacházet, abychom z ní měli co největší užitek. Náš článek přináší jednoduché rady a tipy, které nám pomohou při krátkodobém skladování zeleniny v domácnosti.
Jak nejlépe uchovat zeleninu a brambory
Zelenina je nejchutnější a nejhodnotnější co nejdříve po sklizni. Pokud ji nespotřebujeme hned, uložíme ji šetrným způsobem, při kterém si zachová svěžest co nejdéle. Prostor k uložení by měl být především vzdušný, aby zelenina nezačala zahnívat. Očistíme ji od zeminy, ale neumýváme.
- Ředkvičky, které jsme sklidili na zahradě, zbavíme co nejdříve natí. Pokud je neodstraníme, budou bulvičkám odebírat vlhkost. Poté je uložíme na chladné místo (můžeme využít ledničku).
- I mladá mrkev, kořenová petržel a ostatní kořenová zelenina si zachovají déle svěžest, pokud jim odstraníme nať - platí pro ně to samé jako pro ředkvičky.
- Kořenová zelenina má raději větší vlhkost, proto jednou z možností uskladnění je uložení do vlhkého písku.
- Před použitím kořenovou zeleninu na chvíli ponoříme do misky s chladnou vodou, aby znovu získala svěžest.
- Pokud větší bulvu celeru nespotřebujeme naráz, zbývající část jednoduše uskladníme pomocí alobalu - celer zabalíme a umístíme do ledničky.
- Rajčata uchováme nejlépe při pokojové teplotě. Postupně budou ještě více červenat a dozrávat. Při uskladnění v ledničce ztrácejí příjemnou chuť.
- Do ledničky není třeba dávat ani papriky a okurky. Papriky budou při pokojové teplotě pomalu zrát, některé odrůdy se postupně vybarví.
- Zelí vydrží dlouho čerstvé na chladném a vzdušném místě, pěkné a pevné hlávky mají velmi dobrou skladovatelnost.
- Hlávkový salát při pokojové teplotě velmi rychle vadne. Raději hlávky narovnáme do nízké plastové nádoby s trochou chladné vody (1 cm) - kořeny a okrajové listy odstraníme, nádobu umístíme do chladna.
- Listovou zeleninu, špenát, mangold, rukolu a další druhy, uložíme do chladna, nejlépe do ledničky.
- Do vody lze postavit spodní část květáku a brokolice, zůstanou pak déle svěží. Vodu pravidelně měníme, aby nedocházelo k zahnívání.
- Brambory skladujeme vždy ve tmě, jinak nám začnou zelenat - vložíme je do papírového sáčku nebo krabice (do víka vytvoříme dírky) nebo přikryjeme kartonem či prodyšným pytlem od brambor.
- Cibuli a česnek skladujeme v suchu, temnu a chladnu, ledničku nepotřebují. Postačí pootevřený papírový sáček.
- Uloženou zeleninu pravidelně kontrolujeme, poškozené nebo kazící se části co nejdříve odstraňujeme.
- Výhodné je využít mražení, které zachová živiny a dobrou kvalitu zeleniny určené k tepelné úpravě. Některé druhy nemrazíme např. hlávkový salát nebo ředkvičky. Jak nejlépe využít přebytek ředkviček, poradí náš další článek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zelenina je důležitou součástí našeho jídelníčku - čím více si jí dopřejeme, tím lépe. Na našem webu se můžeme nechat inspirovat oblíbenými zeleninovými recepty pro každé roční období.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Jak si poradit s přebytkem ředkviček. Skvělé jsou s vajíčkem! Jaké jsou další oblíbené recepty na jejich tepelnou úpravu a sterilování
Jak blanšírovat zeleninu. Správný postup zachová čerstvost zeleniny a zbaví ji bakterií a virů
Komentáře