Jak na barevné domácí těstoviny: Můžete je obarvit špenátem, rajským protlakem nebo červenou řepou
Hotové sušené těstoviny se dají koupit v různých barvách. Pokud dáváme přednost těm domácím, můžeme si je snadno obarvit přírodními barvivy. Potřebujeme k tomu bylinky nebo vhodnou zeleninu, výsledek nás určitě potěší.
Jak obarvit těstoviny
Domácí těstoviny, které budeme chtít obarvit, vyžadují proti obvyklému receptu (bez obarvování) trochu mouky navíc, protože surovinou k obarvení, pokud se nejedná o suché koření, zvýšíme vlhkost těsta. K obarvování použijeme rostlinné suroviny, které zbavíme přebytečné tekutiny, rozmixujeme je nebo propasírujeme, poté promícháme s vejci a pak teprve přidáme do mouky.
- Zelené těstoviny: Do těsta přidáme malé množství mraženého špenátu. Můžeme použít i čerstvé špenátové listy, které spaříme, vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu, a rozmixujeme je. Lze použít i různé sušené nebo čerstvé bylinky (např. bazalka, petrželka, koriandr).
- Červené (růžové) těstoviny: Do těsta můžeme přidat malé množství rajského protlaku, který nejprve smícháme s vejci. Další možností je uvařená červená řepa.
- Oranžové těstoviny: Zajímavou možností je mrkvové, kapiové nebo dýňové pyré (sytě oranžová dýně hokkaido).
- Žlutooranžové těstoviny: Do těsta lze přidat trochu koření - kurkumy nebo kari.
Můžeme určitě ještě experimentovat s dalšími surovinami ze zahrádky. Chutným a jednoduchým příkladem postupu jsou špenátové těstoviny.
Jak na špenátové těstoviny
Na dvě porce těstovin potřebujeme jednu polévkovou lžíci mraženého špenátu, jedno vejce a 150 g hrubé mouky.
- Ze špenátu, vejce a mouky vypracujeme těsto.
- Rozdělíme ho na dva díly, každý z nich rozválíme na pomoučeném vále na tenkou placku, kterou nakrájíme na proužky.
- Proužky přeneseme na tác a necháme uschnout.
- Těstoviny vaříme cca 7-10 minut v osolené vodě, do které přidáme trochu oleje.
- Po uvaření je scedíme a propláchneme studenou vodou.
Podávat můžeme např. s rajčatovou omáčkou, posypané strouhaným sýrem. Jak připravit rajčatovou omáčku nám ukáže názorný video-recept.
Komentáře