Jak udělat máslo ze šlehačky. Během půl hodiny je hotovo, ale vyplatí se to?
Máslo je tuk, který se vyrábí odstředěním smetany z plnotučného kravského mléka a následným odstraněním podmáslí. Smetana se poté pasterizuje a stlouká, dokud nezůstane máslo s minimálně 82 % tuku.
Cena másla se vyšplhala do závratných výšin, proto mnohé z nás napadne, že si ho zkusí vyrobit sami. K přípravě jedné kostky másla o váze asi 250 g potřebujeme 500 ml (2 krabičky) 33% smetany a asi půl hodiny našeho času. Posuďte sami, jestli se výroba domácího másla vyplatí.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat máslo ze smetany
Postup je velmi jednoduchý a dá se shrnout do 4 kroků:
- 500 ml 33% smetany šleháme po dobu kolem 7–10 minut, dokud se nezačnou oddělovat žluté hrudky tuku z bílého podmáslí.
- Podmáslí scedíme a z tuku, který zůstal na dně, vytvoříme hroudu, kterou můžeme v této fázi osolit nebo dochutit kořením.
- Máslo přendáme do misky se studenou vodou a hroudu v ní několikrát promačkáme, aby se uvolnilo zbylé podmáslí.
- Čistá voda znamená, že jsme máslo pořádně "proprali". Nyní ho můžeme zabalit do fólie a uschovat v ledničce.
Nesmíme zapomínat na to, že domácí máslo se rychleji kazí - proto ho spotřebujeme co nejdříve. Máslo můžeme také zamrazit, a to zcela bez ztráty kvality.
Komentáře