Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat máslo ze šlehačky. Během půl hodiny je hotovo, ale vyplatí se to?
Zdroj: Pixabay, lgmedia04

Máslo je tuk, který se vyrábí odstředěním smetany z plnotučného kravského mléka a následným odstraněním podmáslí. Smetana se poté pasterizuje a stlouká, dokud nezůstane máslo s minimálně 82 % tuku.

Cena másla se vyšplhala do závratných výšin, proto mnohé z nás napadne, že si ho zkusí vyrobit sami. K přípravě jedné kostky másla o váze asi 250 g potřebujeme 500 ml (2 krabičky) 33% smetany a asi půl hodiny našeho času. Posuďte sami, jestli se výroba domácího másla vyplatí.

Jak udělat máslo ze smetany

Postup je velmi jednoduchý a dá se shrnout do 4 kroků:

  1. 500 ml 33% smetany šleháme po dobu kolem 7–10 minut, dokud se nezačnou oddělovat žluté hrudky tuku z bílého podmáslí. 
  2. Podmáslí scedíme a z tuku, který zůstal na dně, vytvoříme hroudu, kterou můžeme v této fázi osolit nebo dochutit kořením.
  3. Máslo přendáme do misky se studenou vodou a hroudu v ní několikrát promačkáme, aby se uvolnilo zbylé podmáslí.
  4. Čistá voda znamená, že jsme máslo pořádně "proprali". Nyní ho můžeme zabalit do fólie a uschovat v ledničce.

Nesmíme zapomínat na to, že domácí máslo se rychleji kazí - proto ho spotřebujeme co nejdříve. Máslo můžeme také zamrazit, a to zcela bez ztráty kvality.

Komentáře

Další tipy a triky