Jak udělat cold brew? Příprava trvá několik hodin, zvládne to ale opravdu každý
Zejména v letních měsících se rádi osvěžíme vychlazeným nápojem. Někdo zvolí domácí limonádu, jiný ledový čaj a další ledovou kávu. Tu si nejčastěji připravujeme tak, že instantní kávu zalijeme studenou vodou a mlékem. Udělat se ale dá i jinak.
Cold brew se připravuje extrakcí hrubě namleté kávy ve studené vodě. Poslední dobou kávu připravovanou touto metodou nalezneme zejména v letních měsících v nápojových lístcích mnohých kaváren. Její příprava je však tak jednoduchá, že ji hravě zvládneme doma.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat cold brew
Extrakce hrubě namletých kávových zrn ve studené vodě zvýrazní jejich jemnou a krémovou chuť. Na rozdíl od kávy zalité horkou vodou není cold brew tak hořké a kyselé.
- Zhruba 80 gramů naší oblíbené kávy nameleme nahrubo a přesypeme do připravené nádoby. Můžeme použít zavařovací sklenici, kterou je však nejprve nutné pořádně vyčistit a zbavit případných pachů. Jestliže máme doma french press, kávu dáme do něj.
- Obsah nádoby zalijeme 1 litrem studené vody, pokud možno filtrované, a promícháme. Nádobu zavřeme víčkem. Pokud jsme použili french press, použijeme k utěsnění potravinářskou fólii.
- Nádobu s kávou umístíme do lednice na 12 až 24 hodin. Kávu je možné také nechat louhovat při pokojové teplotě. V tomto případě se doba zkracuje na 8 až 12 hodin.
- Poté kávu přefiltrujeme přes papírový filtr, plátno nebo rovnou za pomocí french pressu. Hotové cold brew v lednici vydrží až dva týdny.
Ke cold brew se výborně hodí úžasný tvarohový moučník, který jednoduše připravíme podle následujícího videoreceptu. Dobrou chuť.
Komentáře