Jak udělat domácí sýr z tvarohu. Osvědčené recepty našich babiček nám poradí
Naše babičky dokázaly leccos zužitkovat, včetně tvarohu, který se nespotřeboval. Možná si pamatujeme ještě z našeho dětství, jak z něho připravovaly domácí sýr. Podle tradičních receptů si ho můžeme vyzkoušet i dnes.
Tvaroh je základ
Jako základ použijeme tvaroh, ale nedoporučuje se koupený "tvaroh z vaničky", naopak vhodný je domácí, který si sami připravíme nebo koupíme. Pod jednotlivými recepty v našem receptáři jsou zajímavé diskuze, které nám pomohou tvaroh a poté sýr připravit co nejlépe a bez zbytečných chyb.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit domácí tvaroh
Nejprve si připravíme tvaroh. S postupem, jak udělat domácí, nám poradí následující recepty od našich čtenářů. Připravuje se z kysaného mléka, které zahříváme při mírné teplotě. Po odstavení z plotýnky ho necháme ještě chvíli stát, tvaroh se postupně usadí. Z 2,5 l kysaného mléka získáme přibližně 25 dkg tvarohu. Syrovátku slijeme, nejlépe přes plátýnko, a tvaroh v plátýnku zatížíme. Odkapanou tekutinu (syrovátku) nevyléváme, ale využijeme buď jako nápoj nebo ji přidáváme do těsta (např. do kynutého).
Jak z tvarohu připravit sýr
K rozdrobenému tvarohu přidáme do misky koření (kmín, případně papriku nebo pepř), sůl a trochu piva. Misku přikryjeme a necháme při pokojové teplotě několik dnů uležet. Dobře uleželý sýr má jemně nažloutlou barvu a výraznou vůni i chuť. Pivní sýr mažeme na pečivo s máslem. Podle dalšího z receptů má domácí sýr více chuťových variant - bez piva, s pivem nebo dokonce s vínem.
Komentáře